Ha az időjárás nem szól közbe, szerdán végső kikötőjébe, a Murmanszk melletti dokkba érkezik a tavaly augusztusban elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáró.

A kiemelési művelet legnehezebb és legveszélyesebb része, a szétfűrészelt hajótest elszakítása a tengerfenéktől hétfőn hajnalban zajlott le. Ebben a kritikus szakaszban sem robbantak fel a Kurszk torpedói, és nem sérült meg a nukleáris üzemanyagot tartalmazó reaktor sem, így a szakemberek joggal remélhetik, hogy a bevontatás során már nem történhet rendkívüli esemény.

A víz alatti vontatás
A hétfő este megkezdődött vontatás során is van feladatuk a búvároknak: a mintegy 3900 tonna súlyú tengeralattjárót a lehető legbiztonságosabban kellett rögzíteni a Giant-4 óriásuszályhoz. Az időjárást illetően már kevésbé bizakodóak a specialisták: az elmúlt időszakban többször el kellett halasztani a kiemelés megkezdését a váratlanul fellépő viharok és az azokat kísérő heves hullámzás miatt. Bár a meteorológusok szerdáig nem számítanak újabb ítéletidőre, az illetékesek felkészültek arra is, hogy ha ezt az időjárási viszonyok megkövetelik, ideiglenesen a legközelebbi öbölben helyezzék el a Kurszkot.

Hétfőn Mihail Mocak ellentengernagy, a kiemelési művelet parancsnoka személyesen gratulált minden résztvevőnek: az északi flotta katonáinak, a holland Mammoet cég munkatársainak és a norvég búvároknak. A sikeres munka megünneplése mellett nem lehetett elfeledkezni a gyászról sem, a kiemelés végrehajtói szirénák megszólaltatásával és a Barents-tengerbe dobott koszorúkkal emlékeztek meg a katasztrófa miatt életét vesztett 118 tengerészről. A közel három hónapja tartó kiemelés költségei elérik a 70 millió dollárt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még a hozzátartozóknak tett ígéretet arra, hogy a szerencsétlenül járt atom-tengeralattjárót mindenképpen kiemelik a hullámsírból. Miután a hajó megérkezik a dokkba, elsőként a tengerészek maradványait azonosítják. A bevontatás után közel egy évet vesz majd igénybe a Kurszk szétszerelése. Ennek legnehezebb és legveszélyesebb része az lesz, amikor a reaktorból kiveszik a nukleáris üzemanyagot. A Kurszkot szinte alkatrészenként fogja átvizsgálni az a bizottság, amelynek feladata a katasztrófa okainak tisztázása.

A testületnek arra is választ kell találnia, hogy történt-e emberi mulasztás a tengeralattjáró elsüllyedésekor, illetve terhel-e felelősség valakit azért, hogy a legénység tagjai közül senkit nem sikerült kimenteni.