Afganisztánban néhány éve arra kényszerítették a lakosságot, hogy zúzza szét televíziós készülékeit, mert azokat ördögi masináknak titulálták. Így az egyetlen afgán ellenzéki tévéadó műsorát, melyet a szovjet megszállás idejéből maradt elavult készülékekkel közvetítenek, most csupán néhány ezer megmaradt készüléken nézheti az északi lakosság.

A tálib rezsim ellenzéke egy vízi erővel hajtott generátornak köszönhetően tud tévéadást közvetíteni. A generátorral működtetik azt a kezdetleges televízióadót, amely minden nap Afganisztán északi területein, a hegyekben, a kínai határ közelében közvetít műsort, olyan készülékek segítségével, amelyeket még a szovjetek hagytak hátra a megszállás idejéből. Mindig változó időpontban kezdődnek a két órán keresztül tartó műsorok, de általában az éjszakai órákban. A tizenöt perces híradó után régi indiai, amerikai vagy orosz filmeket vetítenek, perzsa nyelvű szinkronnal.

Az illegális afganisztáni Faizabad televízió a támadások előtt segítséget kért az Északi Szövetségtől, hogy közvetítéseit biztosabbá tehesse, és nagyobb területen lehessen fogni az adását. 1996-ban azonban a lakosságot arra kényszerítették, hogy szétzúzza a televízióit, mert azokat ördögi eszközöknek titulálták. A clandestineradio.com internetes oldal becslései szerint mindössze 5 ezer televíziós készülék vészelhette át a pusztító hadjáratot Faizabad város körzetében, amelyeken az illegális adó műsorát most nézhetik az emberek. Kezdetlegessége ellenére is a kis földalatti tévéadó mindig a tálibok egyik fő célpontja volt - írja a RAI.

[origo]