Musarraf megvédte bin Laden életét

A pakisztáni elnök 1999-ben megakadályozott egy Oszama bin Laden elleni támadást. Ezt egészen a múlt hétig tagadta a pakisztáni kormányzat. A volt miniszterelnök Navaz Sarif kezdeményezésére 1999-ben a CIA egy 60 fős pakisztáni kommandót képzett ki bin Laden megsemmisítésére.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök hétfőn beismerte, hogy 1999-ben, hatalomra jutásakor megakadályozott egy Oszama bin Laden elleni támadást. Ezt azzal indokolta, hogy a terv "nem sikerülhetett volna".

A tábornok-elnök ezzel lényegében megerősítette azt a Washington Postban megjelent értesülést, amely szerint a CIA már két évvel ezelőtt kiképzett egy 60 fős pakisztáni kommandót, hogy mérjenek csapást bin Ladenre Afganisztánban.

A pakisztáni külügyminisztérium a múlt héten még tagadta ezt a hírt. Musarraf hétfői iszlámábádi sajtókonferenciáján közölte, hogy a bin Laden elleni támadás a volt miniszterelnök, Navaz Sarif és a korábbi titkosszolgálati főnök Ziauddin Butt ötlete volt. Sarif kormányát éppen Musarraf döntötte meg 1999 október 12-én, miután a kormányfő Buttot akarta kinevezni a hadsereg parancsnokának.