Bush: Mindenki térjen vissza a hétköznapokhoz

Bush amerikai elnök és Gerhard Schröder német kancellár keddi megbeszélésükön egyetértettek az Afganisztán elleni csapás szükségességében. Bush felszólította az amerikaiakat, hogy félelem nélkül folytassák szokásos hétköznapi teendőiket, üzleteljenek és utazzanak úgy, mint a terrortámadások előtt.

Magyar idő szerint kedden, késő este találkozott George Bush amerikai elnök, és Gerhard Schröder német kancellár Washingtonban. A német kormányfő kijelentette, Németország teljes mértékben támogatja a katonai fellépést a terroristák ellen. "Fontos, hogy Amerika és a NATO nem az iszlám, vagy az afgán nép ellen, hanem a terroristák és támogatóik ellen harcol." - mondta Schröder. A kancellár elismeréssel szólt az amerikaikról, mert élelmiszersegélyt küldtek afgán menekülteknek és nélkülözőknek. Az afganisztániak nyomorúságos helyzetével kapcsolatban Bush azt mondta, hogy nem a légicsapások miatt, hanem a tálibok terrorja miatt éheznek az emberek Afganisztánban.

Bush elnök felszólította az amerikaiakat, hogy térjenek vissza a mindennapi élethez, üzleteljenek, és utazzanak, minden félelem nélkül, épp úgy, mint tették ezt a terrortámadások előtt. Szólt az újabb támadásokkal kapcsolatos veszélyekről is. Mint korábban az [origo] is beszámolt róla, Floridában egy irodaépület két dolgozója is megbetegedett a ritka lépfene nevű betegségben. Nem bizonyított, de lehetséges, hogy terroristák juttatták az épületbe a fertőzést. Bush kijelentette, a kormány minden információt és gyanút nagyon komolyan vesz a biológiai támadásokkal kepcsolatban. "A rendszer működik, ami emberileg lehetséges, azt mind megtesszük a veszély elkerülése érdekében."

Bush megismételte korábbi véleményét, ami szerint hosszan elhúzódhat a háború. "Mindenképpen igazsásgot kell szolgáltatni. Ha egy napot kell erre várni, akkor annyit várunk, de akkor is várunk, ha egy hónapra, évre vagy évtizedre van szükség. Az amerikai nép türelmes, és nem hagyja, hogy a terrorsitákat ne büntessék meg." Bush hozzátette, hogy a háborúnak csak egy része a katonai támadás. "Épp úgy hozzátartozik, hogy világszerte a szabadságot szerető emberek megosztják a terrorizmussal kapcsolatos információkat. Az emberiségért kötöttünk nagy szövetséget."

Bush a nemzetközi szövetséggel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszország támogatásáért cserébe nem kellett alkut kötni a csecsenföldi konfliktus ügyében. "Putyin orosz elnökkel tudjuk, a hidegháborúnak vége. Nem attól függ, hogy mozgathatjuk-e csapatinkat, hogy a másiknak is megengedjük ezt." Bush beszámolt róla, hogy telefonon azt mondta orosz kollégájának, továbbra is fontosnak tartja, hogy Oroszország maradéktalanul biztosítsa a kisebbségi jogokat. Ugyanakkor Oroszországnak is joga van fellépni a terroristákkal szemben, és ebben információkkal is segítséget nyújt az USA.