Levélben érkezhetett a lépfene baktériuma

A Floridában vizsgálódó szakemberek szerint elképzelhető, hogy levélben érkezett a lépfene baktériuma abba az irodaházba, ahol többek között a The Sun szerkesztősége is van. Az irodaházban dolgozók közül eddig ketten betegedtek meg, egyikőjük pénteken belehalt a betegségbe.

American Media irodaház

Az irodaházban dolgozókat és az utóbbi időben ott megforduló látogatókat is orvosi vizsgálatnak vetik alá, és a betegség megelőzéséhez antibiotikumokat szedetnek velük - írja a CNN. Eddig két embernél mutatták ki a lépfene megbetegedést, egyikőjük pénteken meghalt, a másik kórházban van. Az egészségügyi hatóságok azt kérik, hogy mindazok, akik akár csak egy óránál is több időt töltöttek az irodaházban augusztus elseje óta, jelentkezzenek a Delray Beach-i egészségügyi központban. Az egészségügyi minisztérium közzétett egy telefonszámot is azok számára, akik az épületben dolgoztak, vagy látogatóként megfordultak ott - írja a The Miami Herald. 

Az első beteg pénteken egy floridai kórházban halt meg egy nappal azután, hogy nyilvánosságra került, hogy lépfene (anthrax) megbetegedést észleltek Floridában. Az elhunyt férfi képszerkesztőként dolgozott a The Sun című lapnál, melynek a szerkesztősége az American Media irodaházban van. Bob Stevens esetével kapcsolatban azt közölték, hogy a lépfene legsúlyosabb - ugyanakkor legritkábban előforduló - fajtájában, úgynevezett belélegzéses anthraxban betegedett meg. Ez a kór - ha a beteg idejében nem kap nagyon intenzív antibiotikumos kezelést - teljes bizonyossággal halálhoz vezet.

A második beteg, a 73 éves Ernesto Blanco a pénteken meghalt férfi munkatársa volt, ő is a több lapnak otthont adó American Media irodájában dolgozott, a postázóban. Blancót egy miami kórházba szállították még múlt héten.

A pénteken elhunyt Bob Stevens íróasztalán megtalálták a lépfene baktériumát. Jelenleg azt vizsgálják, hogy honnan származhatott a baktérium, azt feltételezik a nyomozók, hogy a baktérium levélben érkezett a több szerkesztőségnek otthont adó épületbe.

John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter közölte, hogy egyelőre nincsenek elegendő információik arról, hogy mi okozta a lépfene megjelenését. Elmondta, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, nem zárható ki ugyanis a korábbi kijelentésekkel ellentétben, hogy terroristaakció történt.

Az orvosi vizsgálatokkal egy időben az FBI is nyomozást indított a helyszínen. Vasárnap este lezárták azt az épületet, ahol a két férfi dolgozott. Ez az épület adott otthont több bulvárlapnak, például a The Star, a News of the World és a The National Enquirer című lapoknak.

Azok a városvezetők, akik korábban azt állították, hogy kizárt a terrortámadás lehetősége, hétfő délutánra már elbizonytalanodtak. "Nem tudjuk, honnan származhatott a lépfene baktériuma" - közölte hétfőn John Agwunobi floridai egészségügyi vezető. Sőt, néhány amerikai egészségügyi szakember még messzebb ment, és azt feltételezte, hogy a megbetegedésekben szándékosság is szerepet játszott.

A lépfene megbetegedés csak a kórokozóval való közvetlen érintkezés vagy a spórák belégzése révén következhet be: a betegség emberről emberre nem terjed, nem fertőző. 

A lépfene kórokozóját az elmúlt hetekben (a himlőével együtt) nagyon gyakran emlegette az amerikai tömegtájékoztatás mint esetleges biológiai terroristatámadás egyik legvalószínűbb eszközét.

[origo]

Korábban:

Újabb lépfene megbetegedés Floridában

Ajánlat:

Két csapás a lépfenére