Újabb bombatámadást intéztek Kabul és Kandahár ellen kedden hajnalban amerikai repülőgépek. A hétfőn este, sötétedés után megkezdett bevetést folytatták, néhány órás szünet után. A kabuli orvosok szerint legalább négy ember meghalt a hétfő esti támadásban.

Kedden reggel, helyi idő szerint nyolc óra után, nappali világosságban, csapást mértek a dél-afganisztáni Kandahárra - jelentette a CNN. A tálib légvédelem rálőtt a gépekre.A cél az országot hatalmuk alatt tartó  tálibok ottani főhadiszállása volt.

Néhány órás szünet után kedden folytatódtak a Kabul elleni bombázások is. Nagy robbanást jelentettek a város északi részéről, a repülőtér közeléből, és rakétabecsapódást a város keleti pereméről. Egyelőre nem lehet tudni, vannak-e áldozatai a kedd hajnali támadásnak - írta az AP hírügynökség.

A támadásokra ezúttal is válaszolt a tálib légelhárítás. A városban tartózkodók szerint a hétfő éjjeli volt az eddigi legintenzívebb támadás, és a szemtanúk egy lezuhant repülőről is beszámoltak. A Pentagon kedd hajnalban azonban jelentette, hogy minden amerikai repülőgép visszatért a bázisára.

A hétfői akcióban 20 repülőgép és több rakéta vett részt, az volt a támadások negyedik és ötödik hulláma. Kabulra hétfőn négy bombát dobott az amerikai légierő. Kettőt a kabuli repülőtlérrre, kettőt a helyi tévétoronyra. Tálib jelentések szerint harminc ember vesztette életét a hétfői támadások során.

Kabul mellett másik négy afgán várost támadtak. Dzsalálábádban tíznél is több erős robbanás hallatszott a hétfői támadás során a repülőterénél. A támadás újabb hullámában Kandahár és Dzsalálábád mellett ismét találat ért több más afganisztáni várost is, így Mazar-i-Sarif-ot és Kunduzt.

A Pentagon sajtótájékoztatóján Donald Rumsfeld védelmi miniszter megerősítette: évekig is eltarthat a támadás. "Az Egyesült Államok minden katonai, pénzügyi és diplomáciai forrását igénybe fogja venni" - mondta.

A támadásban részt vevő amerikai és brit csapatok főként a tálib katonai létesítményeket és az al-Kaida terrorhálózat kiképzőtáborait célozzák.

A légierő vasárnap éjszaka kezdte meg a támadásokat, háromszor is csapást mért Kabulra, az ország fővárosára, mely során találat érte a város repülőterét, a védelmi minisztérium épületét, illetve egy terrorista kiképzőtábort is. A támadások során vasárnap összesen 31 célpontot találtak el a brit és amerikai gépek és rakéták.

A támadás fő célpontjai közé tartozott többek között Kandahár is, ahol a bombázások gyakorlatilag megsemmisítették a repülőtéren lévő tálib katonai támaszpontját. Találat érte a legfőbb tálib vallási vezető, Omar molla és az al-Kaida kandahári bázisait is. Vasárnap éjszaka lángokban állt az ország nyugati részén fekvő Herat város repülőtere, illetve terrorista kiképzőtáborokat támadtak Dzsalalabád városában is. Erős robbanások rázták meg Koszt, Herat és Mashir-Sarif városokat is.

A szövetséges csapatok akcióival összhangban támadásba lendültek az afgán ellenzéki erők is. Az Északi Szövetség összecsapott a tálibokkal Kunduzban és Mashir-Sarif városában, ahol szintén főleg a légivédelem bázisait célozták.

Értesülések szerint Oszama bin Laden és Omar molla az eddigi támadásokat sértetlenül átvészelte.