Nem működött a földi irányítás egyik radargépe - állítják a Linate repülőtér munkatársai, és ez okozhatta hétfőn a 118 halálos áldozatot követelő szerencsétlenséget Milánóban. A hatóságok azonban azt mondják, a radar nélkül is biztonságosan kell és lehet fogadni és indítani a gépeket. Kedden a roncsok és a fekete doboz vizsgálata, és a baleset időpontjában szolgálatot teljesítő földi személyzet kihallgatása várható. Hétfőről keddre virradó éjjel Olaszországban újabb légibaleset történt.

A milánói Linate reptéren történt hétfői baleset áldozatai közül eddig 34-et azonosítottak, a holttestek közül azonban sok a felismerhetetlenségig összeégett. A mentési munkák során hétfő éjszakáig 24 embert nyilvánítottak eltűntnek. A halálos áldozatokról szóló utolsó hírek 118 személyről szólnak. Az olasz áldozatok hozzátartozóit milánói szállodákba küldték, a külföldieket pedig, akik a városba érkeztek, a reptér közelében levő katonai bázison szállásolták el.

Claudio Scajola olasz belügyminiszter az eddigi vizsgálatok alapján úgy tudja, a szerencsétlenség azért következhetett be, mert a földi irányítóközpont egyik radarja meghibásodott, és a ködös időjárásban ez végzetes hiányosságnak bizonyult. A Cessna repülőgép a hibás utasítás miatt elvétette a leszállópályát, és ezért ütközhetett a nagy utasszállítónak. A miniszter felháborítónak mondta, hogy 2001-ben, a világ egyik vezető ipari országában egy kis köd miatt ekkora tragédia történhet, és komoly felelősségrevonásokat helyezett kilátásba.

A reptér irányítói ugyan a radar meghibásodásával próbálnak takarózni, de a hatóságok szerint a szóban forgó radar nem is volna kötelező a Linaté-n, így elvileg anélkül is biztonságosan kell és lehet fogadni és indítani a gépeket. Az irányítók közül vannak, akik azt állítják, hogy a Cessna pilótája nem ismerte a milánói reptéri viszonyokat, és az irányítók utasításaitól függetlenül, váratlanul került az utasszállító útjába. Jelenleg a roncsok és a fekete doboz vizsgálata, és a baleset időpontjában szolgálatot teljesítő földi személyzet kihallgatása folyik.

Hétfőről keddre virradó éjjel Olaszországban újabb légibaleset történt. Grosseto város közelében lezuhant egy mentőhelikopter, amely röviddel azelőtt épp egy közlekedési baleset sérültjét vette fel a fedélzetre. A helikopteren utazó öt személy, a sérült, az orvos és az ápolónő, valamint a két pilóta szörnyethalt. A szerencsétlenség okát egyelőre nem tudják - írja a RAI.

Korábban:

Repülőgép-katasztrófa Milánóban

[origo]