A vajdasági tartományi kormány szerda este úgy döntött: azt javasolja a vajdasági parlamentnek, hogy utasítsa el a szerbiai állami RTS televízió vezető testületének döntését, amellyel Petar Jovanovicot nevezte ki az újvidéki rádió-televízió (RTV NS) igazgatójának.

"A vajdasági parlament tavalyi, november 22-i döntésével nevezte ki az újvidéki rádió és televízió ügyvezetőit, akik a határozat értelmében addig végzik teendőiket, amíg végleg nem rendeződik az intézmény jogállása" - jegyzi meg közleményében a tartományi kormány. Az írás szerint a kormány úgy döntött: kérni fogja a szerb kormányt, hogy indítsa meg az eljárást az RTV NS jogállásának megváltoztatására.

Az RTS kedden nevezte ki Petar Jovanovicot, az újvidéki médium igazgatóját, ami Nenad Canak tartományi parlamenti elnök és több más vajdasági politikus éles tiltakozását váltotta ki. A kinevezés után kedden késő este többedmagával megjelent a Újvidéki Televízió (RTV NV) székháza előtt Nenad Canak, a vajdasági parlament elnöke és tévékamerák előtt összetörte a televízió cégtábláját. Közben, szitkokat szórva a RTS-re a milosevici éra alatt betöltött szerepe miatt, azt mondta: többé nem engedi meg Belgrádnak, hogy eltapossa a Vajdaságot.  

Mivel az újvidéki tévé az RTS állami televízió része, az RTS vezető testülete tulajdonképpen jogszerűen járt el, de figyelmen kívül hagyta a vajdasági parlament tavalyi döntését, amely saját hatáskörbe utalta a médium ügyvezetőinek kinevezését.

Józsa László, az újvidéki rádió és televízió igazgatói bizottságának megbízott elnöke ezzel kapcsolatosan az újvidéki rádiónak úgy nyilatkozott: "Abban a helyzetben, amikor a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) kormánykoalíció napirendre tűzte a Vajdaság autonómiájának kérdését, egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni a közszolgálati médiumok függetlenítésével kapcsolatosan világosan megfogalmazott politikai követeléseket".