Izrael behatolt a palesztin területre

Az izraeli hadsereg behatolt a palesztin fennhatóság alatt lévő Gázai övezetbe. A palesztin rendőrség enyhített a korábbi biztonsági intézkedéseken.

Izraeli katonák négy buldózerrel és három harckocsival több száz méteres mélységben hatolt be Gus Katif zsidó telep és El Karara falu közelében a palesztin területre, a Gázai övezet déli részén. Letarolták a település mezőgazdasági területeit, olajfaültetvényeit - közölték palesztin források.

Az izraeli biztonsági kabinet október 3-án utasította a hadsereget, hogy minden eszközzel biztosítsa az izraeli állampolgárok védelmét. A rendelkezés biztonsági megfontolásokból felhatalmazta a katonaságot a palesztin területekre való behatolásra, illetve "a veszélyes palesztin elemek" fizikai megsemmisítésére.

A Gázai övezetben a palesztin rendőrség enyhített a korábban hozott biztonsági készültségén. Ismét megnyitották kapuikat az iskolák, és visszaengedték a külföldi újságírókat. Az intézkedést az Afganisztán ellen indított amerikai támadás következményeként kirobbant erőszakos tüntetések megfékezésére hozták. A helyi rendfenntartók - többnyire könnygázgránátokkal, gumibottal, néhol éleslőszerrel - megakadályozták a tiltakozások elburjánzását.

A Hamász szerint a rendőrség mintegy 50 tüntetőt vett őrizetbe a napokban, többségük a gázai Iszlám Egyetem diákja. A két gázai egyetem kivételével egyébként valamennyi oktatási intézményben ismét megindult szerdán a tanítás.

Nabíl Saat palesztin nemzetközi együttműködési miniszter kedden katari látogatásán elítélte Oszama bin Laden felhívását, amelynek videofelvételét vasárnap hozták nyilvánosságra. Bin Laden a palesztin kérdés megoldásához kapcsolta saját tevékenységét. "Ha bin Laden úgy gondolja, hogy a palesztin ügyet szolgálja, vállaljon ő felelősséget a saját szavaiért. Mi nem fogunk" - közölte Saat.

Korábban:

Elégedett a palesztin intézkedésekkel Izrael

Palesztina könnyfakasztó gránátokat kér Izraeltől