Kódolt parancsok lehetnek az al-Kaida nyilatkozatok

Condoleezza Rice, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadónője megosztotta a nagy amerikai tévéhálózatok vezetőivel a terroristaellenes harc illetékeseinek azon aggodalmát, hogy az al-Kaida terrorszervezet előre felvett tévéüzenetei esetleg kódolt utasításokat is tartalmazhatnak újabb terrorcselekmények elkövetésére.

A CNN hírtelevízió közölte: a maga részéről úgy döntött, hogy ezentúl nem fogja egyenes adásban, a maguk teljességében sugározni ezeket az üzeneteket. Eddig két ilyen üzenet került a nyilvánosság elé, mindkettő az al-Dzsazíra közel-keleti hírtelevízió révén, és több tévétársaság átvette a szóban forgó anyagokat.

Az afganisztáni célpontok elleni légicsapások vasárnapi kezdete után egy előre elkészített videofelvételen Oszama bin Laden volt látható legközelebbi segítői körében, és ő maga beszélt. Kedden az al-Kaida hálózat szóvivője mondott beszédet egy másik videofelvételen. Az amerikai illetékeseknek semmi olyan konkrét támpontjuk nincs, ami arra utalna, hogy ezek az üzenetek az egyszerű uszításnál többet jelentenének. A gyanú azonban megfogalmazódott, hogy bizonyos kifejezések használata - illetve a videofelvétel bármilyen apró részlete, akár az Oszama bin Laden által viselt karóra - titkos üzenetet jelenthet a terrorszervezetek nagy távolságban tartózkodó beépített embereinek, "alvó ügynökeinek", hogy "elérkezett a cselekvés ideje".

Az amerikai elektronikus média egyelőre meglehetősen tanácstalanul áll ebben az új helyzetben. Többen felhívják a figyelmet arra, hogy a szóban forgó üzenetek az interneten át is elérhetők, letölthetők és korlátlan számban ismételten lejátszhatók, megtekinthetők.

Condoleezza Rice a fentiek fényében a tévéhálózatokra bízta annak eldöntését, miként kezelik ezeket az üzeneteket.