A Paris-Match főszerkesztő helyettese is Pakisztánba utazott, hogy bizonyítsa a táliboknak: a lap kedden elfogott munkatársa nem kém. A tálibok akár halálra is ítélhetik a már hivatalosan is kémkedéssel vádolt, női ruhában elfogott Michel Peyrard-t és két pakisztáni társát.

Peyrard 1999-ben Koszovóban. Fotó: Reuters
A Paris-Match szerkesztősége szerda estétől több nemzetközi adón, számos Afganisztánban beszélt nyelven sugároz felhívást a két napja elfogott Michel Peyrard szabadon bocsátása érdekében, a lap két vezető munkatársa pedig Iszlámábádban kapcsolatba lépett a tálib hatóságok ottani képviselőivel, hogy bizonyíthassa a kémkedési váddal bírósági ítélet elé néző francia riporter újságíró voltát.

A párizsi magazin főszerkesztő-helyettese, Olivier Royant és a lap egy másik képviselője csütörtökön délelőtt érkezett meg Iszlámábádba Peyrard újságírói tevékenységének dokumentumaival, és találkozott a tálibok hivatalos pakisztáni képviseletének második számú illetékesével. A lap munkatársai arról próbálják meggyőzni az afgánokat, hogy Peyrard szakmai munkájához használta a nála talált két műholdas telefont, magnetofont és fényképezőgépet.

A kabuli hatóságok azt állítják, "nem tudják eldönteni, hogy újságíró vagy kém" került-e fogságukba, de a nála talált eszközök alapján hírszerzőnek tekintik, s hivatalosan vádat emeltek ellene. A tálibok a francia védelmi miniszter nyilatkozatával támasztották alá a kémkedés gyanúját. A francia politikus hétfőn ugyanis azt nyilatkozta, hogy Afganisztánban hírszerzési feladatokkal speciális francia ügynökök tartózkodnak.

A tálibok könyörtelen keménységgel kívánnak eljárni a kedden Dzsalalabád körzetében női ruhában elfogott francia újságíró és két pakisztáni munkatársa ügyében. Kémkedés miatt akár halálra is ítélhetik mindhárom fogolyt. Francia értesülések szerint a három férfit szerda este Kabulba szállították.

Peyrard három héttel ezelőtt utazott Pakisztánba, majd illegális úton Afganisztánba. Első itteni riportját, amelyben Omar molla - a tálibok szellemi vezérének - portréját rajzolja meg, a Paris-Match kivételesen már szerdán utcára került legfrissebb kiadásában tette közzé. A 44 éves riporter, aki 18 éve dolgozik a párizsi magazinnak, az előző években Boszniából, Koszovóból és csecsenföldi helyszínekről is jelentkezett tudósításaival.

A francia külügyminisztérium szerdán "abszurdnak" minősítette a nemzetközi hírnevű Peyrard ellen felhozott kémkedési vádat, és az ügy kapcsán óvatosságra, a helyi rendelkezések tiszteletben tartására figyelmeztette a Pakisztánban tartózkodó újságírókat, eltanácsolta őket a hasonló afganisztáni vállalkozásoktól.

Korábban:

Kővel dobálták meg az elfogott francia újságírót Afganisztánban
2001. október 10.

Francia újságírót vettek őrizetbe a tálibok
2001. október 9.