Dusanbei és iszlámábádi katonai források a jövő hétre teszik az Egyesült Államok szárazföldi hadműveleteinek megindítását. A légitámogatással ellátott kommandós egységek feladata a terrorista csoportok vezetőinek megsemmisítése lesz.

Mentőegységek egészségügyi felszerelést pakolnak ki egy Blackhawkból. Fotó: US Army
A jövő héten várható az Egyesült Államok afganisztáni szárazföldi beavatkozása, jelentette az Interfax orosz hírügynökség iszlámábádi és dusanbei katonai források alapján. A hadműveletek helyszínére Blackhawk helikopterek szállítják majd a különleges egységeket, mivel a földfelszínen nem praktikus a szállítás, a csapatszállító gépek pedig nem tudnak landolni a reptereken, melyek vagy megsérültek, vagy eleve nem alkalmasak ilyen repülők fogadására.

A források szerint a helikopterek Pakisztánból is indulnának, ahova a Kittyhawk anyahajóról, már átdobtak elővédeket, de nagyobb csapatáthelyezések csak a napokban indulnak. Az Egyesült Államokból, Koszovóból és Boszniából az afganisztáni térségbe vezényelt amerikai csapatok összlétszámát 20 ezer főre teszi az Interfax forrása. A hadmozdulatok következő fázisában támadó harci gépek, és harci helikopterek által támogatott kommandós egységek gyors akciókban hatástalanítják majd a terrorista csoportok vezetőit - közölte az Interfax.

Korábban:

Bush: minden fegyvert megkap a haderő
2001. október 12.