Koszovóban nem lesz terrorista támaszpont

John Sylvester, a boszniai SFOR-haderő parancsnoka szerint a boszniai iszlám harcosok nem jelentenek veszélyt az országban állomásozó NATO-csapatokra, s a békefenntartók készek arra, hogy elhárítsanak bármilyen terrorista fenyegetést.

Az Egyesült Államok ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után Bosznia ugyancsak felkerült az amerikai kongresszus feketelistájára, amelyen olyan országok vannak feltüntetve, ahol gyaníthatóan Oszama bin Laden szervezetének, az al-Kaidának a terrorsejtjei tevékenykednek.

Az amerikai parancsnok újságíróknak elmondta, hogy az SFOR képviselteti magát egy terroristaellenes csoportban, amelyet magas beosztású helyi és nemzetközi tisztségviselők alkotnak.

"Jelenleg egyáltalán nem tartunk semmiféle mudzsahid fenyegetéstől, de az SFOR-katonák óvatosak lesznek, és készek megtenni a szükséges lépéseket, hogy megőrizzék az országban a biztonságot" - mondta az SFOR-parancsnok.

Daan Everts, a koszovói EBESZ-misszió vezetője úgy értékelte: kicsi a valószínűsége annak, hogy Koszovó a nyugat ellen irányuló terrortámadások támaszpontjává válhat, mert a koszovói társadalom sokkal inkább világi, mint a boszniai. "Ez erősen nyugat- és Amerika-párti társadalom" - mondta Everts.

Egyes személyekkel szemben felmerült a gyanú, vagy már el is fogták őket amiatt, hogy szélsőséges tevékenységhez volt közük. Ez azonban nem jellemző, s nem fordul elő nagy számban - mondta Everts, aki szerint az albánok nem akarják veszélyeztetni kapcsolataikat az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal.