Gyanús porral teli borítékok érkeztek több céghez

Az NBC tévéhálózathoz, a New York Times szerkesztőségébe, a Microsofthoz, és a Sony Pictures vállalathoz érkezett a napokban boríték, mely gyanús porral volt teli. A vizsgálatok egyelőre csak az NBC-hez érkezett anyagról állapították meg, hogy lépfene-kórokozót tartalmazott.

Védőruhások New Yorkban
Pénteken lépfene-kórokozót mutatattak ki az NBC tévéhálózat egyik női alkalmazottjának szervezetében. Később kiderült, hogy a nő felbontott egy gyanús, ismeretlen eredetű port tartalmazó borítékot, amelyet a tévéállomás egy műsorvezetőjének címeztek. A levél a floridai St. Petersburgből érkezett. A 38 éves nő nincs rossz állapotban, várható, hogy hamarosan felépül. Az NBC 200 munkatársát kivizsgálják, és elővigyázatosságból antibiotikumokat kell szedniük.

A The New York Times szerkesztőségébe is érkezett egy porszerű anyagot tartalmazó boríték. A levelet ugyanabból a kisvárosból adták fel, mint az NBC tévétársaságnak címzett borítékot. Az FBI megerősítette, hogy a kézírás mindkét boríték esetében hasonló volt, és mindkét levelet St. Petersburgban adták fel. A The New York Timeshoz érkezett levelet annak a riporternek - Judith Millernek - címezték, aki korábban könyveket írt a biológiai fegyverekről és a Közel-Keletről. A riporteren egyelőre nem jelentkezett semmilyen tünet, és a legutóbbi információk szerint a lapnál nem fertőződött meg senki, de a vizsgálatok még tartanak és elővigyázatosságból több ott dolgozó személynek kell antibiotikumos kezelést kezdenie.

A CBS, az ABC és a CNN hírtelevízió is lezárta a levélelosztó helyiségeit elővigyázatosságból.

Mit tegyen, ha gyanús csomagot talál? (Az FBI tanácsai az amerikai állampolgároknak)
  • legyen nagyon óvatos, ne rázza, ne ütögesse, figyelje a gyanús jeleket
  • ne nyissa ki, ne szagolja meg, ne kóstolja meg
  • hívja fel a rendőrséget
A Microsoft-szoftverek felhasználási engedélyeinek kibocsátásával foglalkozó Microsoft Licencing nevű cégnél, Nevadában is kaptak egy gyanús levelet Malajziából. Az első teszt eredménye - bár nem egyértelműen - pozitív volt. Ezután újabb vizsgálatra került sor, amely viszont nem mutatta ki a lépfene kórokozóját. Szombaton végzik el a harmadik, végső tesztet.  Három különböző vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy teljes biztossággal meg lehessen állapítani a lépfene kórokozójának a jelenlétét. A Malajziából származó levál azért is gyanús, mert Oszama Bin Laden terrorszervezetének, az Al Kaleidának vannak sejtjei a távol-keleti országban.

Szintén gyanús porral teli boríték érkezett a Sony Pictures vállalatához Californiába. A borítékot egy férfi nyitotta ki, őt pénteken kórházba szállították, de egyelőre még nem bizonyította vizsgálat, hogy lépfene kórokozó lett volna a borítékban- írja a CNN.

Míg az amerikai hatóságok egyre több lépfene-gyanús esetet vizsgálnak, Richard Cheney amerikai alelnök úgy nyilatkozott, hogy a lépfene-esetek kapcsolatban állhatnak Oszama bin Laden terroristavezér tevékenységével. Az alelnök gyanúját bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani. Cheney szerint az amerikai illetékesek arra nézve már korábban szereztek bizonyítékot, hogy bin Laden emberei kiképzést kaptak a biológiai és a vegyi fegyverek terjesztési módozatait illetően.

Időközben amerikai ellenőrök anthrax-spórákat találtak Kazahsztánban, egy volt szovjet biofegyver-létesítményben tartott rutinszerű ellenőrzés során. A létesítmény a szovjet időkben a világ legnagyobb lépfene-előállító üzeme volt, és most nemzetközi összefogással dolgoznak a biztonságos felszámolást célzó programon. E program keretében rendszeres ellenőrzéseket tartanak.

[origo]

Korábban:

Cheney szerint bin Ladennek köze lehet a lépfene-esetekhez

Manipulált lehet a floridai lépfene-baktérium

Ajánlat:

Agroterrorizmus: a szegény ember atombombája

Két csapás a lépfenére