Lépfene-gyanús borítékok Amerikában

A floridai és a New York-i lépfenés megbetegedések óta lassan növekszik a félelem az USA-ban. Újabb anthrax-gyanús leveleket jelentettek Nevadából, Coloradóból, Washingtonból és Arlingtonból is. A gyanús levelekkel kapcsolatba kerültek egy részét megelőző antibiotikumos kezelésnek vetik alá. Az FBI vizsgálja a veszélyesnek tűnő küldemények tartalmát.

A Bacillus anthracis vegetatív és szunnyadó alakjai (spórái)
Anthrax-gyanús borítékot találtak Nevadában, a Microsoft egyik fiókirodájában. A gyanús levelet Malajziából küldték, ahol szintén találhatók Oszama Bin Laden terrorszervezetének - az al-Kaidának - sejtjei. Ebben a levélben nem volt por, azonban úgy tűnik, hogy a benne található csekket és pornóképeket valamibe beáztatták, majd kiszárították - közölte Kenny Guinn Nevadai kormányzó.

A The New York Times szerkesztőségébe is érkezett egy boríték. A porszerű anyagot tartalmazó levelet ugyanabból a kisvárosból - a floridai St. Petersburgból - adták fel, mint az NBC tévétársaságnak címzettet, ahol egy hölgy már elkapta a lépfenét. A kézírás is hasonló minkét borítékon - erősítette meg az FBI. A levelet a New York-i napilap egyik riporterének címezték.

A z FBI egyelőre nem rendelkezik bizonyítékkal arról, hogy a legújabb eseteket kapcsolatba lehetne hozni terroristacselekményekkel, azonban Dick Cheney alelnök kijelentette: az Oszama bin Ladenhez köthető terrorista kézikönyvben találhatóak olyan részek, melyek hasonló veszélyes anyagok kezeléséről szólnak. A leveleket többször is megvizsgálták, de eddig nem tudták száz százalékosan kimutatni, hogy valóban a lépfene baktériumát tartalmazták-e.

Az anthrax-fertőzéstől való félelem lassan növekszik Amerika-szerte. Az FBI-t több helyre is riasztották gyanús anyagok - általában ismeretlen eredetű fehér por - miatt. A nyomozók kiszálltak többek között egy a kongresszussal kapcsolatban álló irodába, valamint a külügyminisztérium arlingtoni intézetébe, továbbá gyanús anyagot találtak Coloradóban is.

Az FBI minden esetet kivizsgál, az eddigi gyanús levelekkel kapcsolatba került személyeken szűrőteszteket végeznek el, nem fertőződtek-e meg a kórral, valamint megelőző célzattal antibiotikumos kezelés alá vetették többüket. A lépfene-megbetegedésektől való félelmet a terroristák fenyegetésein túl az is erősíti, hogy a héten ebben a betegségben vesztette életét egy férfi Floridában, ahol még ketten betegedtek meg a lépfenétől, pénteken pedig kiderült: New Yorkban is történt egy fertőzés. Az NBC egyik alkalmazottja a bőrén keresztül fertőződött meg. A betegségnek ez a fajtája könnyebben kezelhető, mint a belégzéses fertőzés, ami az esetek kilencven százalékban halálosű

[origo]

Korábban:

Lépfene-fertőzés New Yorkban
2001. október 12.

A lépfene megbetegedéseket nem a terroristák okozták
2001. október 11.

Ajánlat:

Agroterrorizmus: a szegény ember atombombája
2001. szeeptember 28.