Az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadások után Franciaország felújította a himlőellenes vakcina gyártását, de ez idő szerint nem tervez országos méretű oltást, az egészségügyi államtitkár szerint előzetes óvintézkedésről van szó.

A témáról az LCI hírtévé és a Le Monde napilap szokásos vasárnap esti közös politikai műsorának vendégként nyilatkozott Bernard Kouchner. Az egészségügyi államtitkár közlése szerint a New York-i és washingtoni események után hárommillió adag védőoltás gyártására adtak utasítást, ötmillió vakcinadózis eleve rendelkezésre állt eddig is. Ennek dacára - szögezte le kategorikusan a nyilatkozó - nincs szó az általános himlőellenes védőoltás rendszerének visszaállításáról, amit 1993-ban szüntettek meg.

Kouchner az Egyesült Államokban történt lépfene-megbetegedésekkel összefüggésben kijelentette, hogy Franciaországban egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak, és más, olyan jellegű fertőzéséket sem észleltek, amelyek terrorista akció gyanúját vetnék fel. Ilyen körülmények között, jelezte, nem merül fel 20-30 millió ember beoltása. Tájékoztatott arról is, hogy Párizs felkészült egy esetleges általános szűrésre, minden diagnosztikai és terápiás eszköz rendelkezésre áll szükség esetére. Hozzáfűzte, hogy a francia egészségügyi rendszer a helyzet magaslatán áll, nincs ok a félelemre.

Mint Párizsban emlékeztetnek, Lionel Jospin kormányfő 10 nappal ezelőtti parlamenti beszédében első ízben utalt arra, hogy a kormány reális lehetőségként vette számításba egy terrorista célú biológiai támadás kockázatát, s ennek megelőzésére az úgynevezett BIOTOX-terv keretében konkrét programot dolgozott ki. Ennek kapcsán, közölte a miniszterelnök, az illetékes laboratóriumokat felkérték, fordítsanak fokozott figyelmet a szükséges ellenanyagok kifejlesztését célzó kutatómunkára.