Nigériában legalább 200 halottja van a vallási összetűzéseknek

Az afganisztáni légicsapások miatti tiltakozás elfajult, és a muzulmán milícia legkevesebb 200 embert mészároltak le a nigériai Kanóban. A kormány csapatokat küldött a helyszínre és kijárási tilalmat rendelt el.

Legalább kétszázan meghaltak az észak-nigériai Kano városában, ahol az Egyesült Államok afganisztáni légicsapása elleni tiltakozások véres vallási összetűzésekbe torkollotak. Az áldozatok többsége keresztény, jelentette a CNN. A nem-muzulmánok a rendőrség épületeiben és a hadsereg laktanyáiban keresett menedéket, miközben a lincselők templomok tucatjait gyújtották fel.

Azt egyelőre nem tudni, miért fajult el a tiltakozás, de egyes források szerint a muzulmánok körében hetek óta tart a lázítás és zavarkeltés.

Helyszíni jelentések szerint a hadsereg képtelen volt ellenállni a túlerőben lévő tiltakozóknak.

A Reuters helyi lakosokra hivatkozó jelentése szerint muzulmán milicisták vérengzésbe kezdtek az iszlám egyik fellegvárának tartott Kano külvárosában, ahol jelentős keresztény kisebbség él.

A CNN szerint a keresztényeket buszokkal, fegyveres kísérettel Sabon Gari településre szállították, ahol a nem-muzulmán vallású lakosok vannak többségben. Itt a keresztények követhettek el atrocitásokat a muzulmánokkal szemben. Sabon Gani egyik lakosa az mondta a Reutersnek: "miközben most önnel beszélek, az utcán égő holttesteket látok". Az áldozatról feltételezik, hogy Sabon Gari területére tévedt muzulmán lehet.

Olusegun Obasanjo nigériai elnök szövetségi kormánya a mészárlás hírére a szomszédos tartományokból katonai erősítést küldött Kanóba. A hatóságok éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el, írta az MTI.

A rendőrségnek parancsa van arra, hogy a kijárási tilalmat megszegőket lelője. Az utcákon tankok járőröznek.

Nigéria 120 millió lakosa nagyjából egyenlő arányban keresztény és muzulmán vallású. Az elmúlt években ezrek haltak meg vallási zavargásokban. Az összetűzések egyik kiváltó oka az volt, hogy az egyes északi, muzulmán többségű államokban bevezették a sáriát, az iszlám törvénykezést.