Az amerikaiak elpuskázták Omár mollát

Hajszál híján lelőhették volna az amerikaiak a tálibok vallási vezetőjét. A mollát egy kis felfegyverzett távirányítású felderítőgép szúrta ki, még a támadások első éjjelén, azonban nem kapott engedélyt arra, hogy lelője. Az azonnali támadás helyett az amerikai bombázók később Omár épphogy hűlt helyét bombázhatták csak le. Donald Rumsfeld védelmi miniszter állítólag berúgott egy csomó ablakot mérgében.

Hajszál híja volt, hogy az amerikaiak lelőjék Omár mollát - jelentette a BBC. A Pentagon nem volt hajlandó kommentálni a New Yorker október 22-i cikkében foglaltakat, melyek szerint a támadások első éjjelén egy távirányítású felderítő-repülőgép beazonosította a mollát egy konvojban, mely éppen Kabulból menekült a támadások elől. A gép fel volt fegyverezve: két darab Hellfire tankelhárító rakéta volt rajta.

A magazin szerint a repülőgép azért nem lőhette ki rakétáit a konvojra, mert nem volt rá felhatalmazása. A riporter - Seymour Hersh - névtelenséget kérő hírszerző tisztekre hivatkozva azt írta, hogy a támadás kudarca feletti mérgében a védelmi miniszter, Donald Rumsfeld "berúgott egy csomó ablakot és betört több ajtót". Egy vezető tisztviselő állítólag úgy nyilatkozott: "Ha csak egy elcseszett akcióról lenne szó még tudnék vele élni, de ez nem egy elcseszett akció, hanem gyalázat".

A felderítőgépet irányító CIA-nak tűzparancsot kellett kérnie az Egyesült Államok Floridában székelő központi parancsnokságától, ám ott ezt törvényi okokra hivatkozva megtagadták. Az írás szerint az épületet melyben a molla tartózkodott nem sokkal azután bombázta le az amerikai légierő, hogy Omár elhagyta, holott a kis felderítőgép már akkor kilőhette volna a vallási vezetőt, mikor az még el sem indult a menedékéül szolgáló házból. Ahelyett, hogy a felderítőgéppel követték volna a molla konvoját, az amerikai hadsereg inkább későn odaküldött bombázóival a már kiürített épületet rombolta le.

A Pentagon, a Központi Parancsnokság és a CIA szóvivője sem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Az első éjszaka támadásaival kapcsolatban csupán Mohamed Omár két közeli hozzátartozójának kandahári haláláról számoltak be az illetékesek. Victoria Clarke, a Pentagon szóvivője szerint a védelmi miniszternek tulajdonított, a sikertelen támadást követő reakció, "Rumsfeld miniszter úr egyéniségével egyáltalán nem összeegyeztethető".

Közben hétfőn a tálibok pakisztáni nagykövetének helyettese kijelentette: Oszama bin Laden és Omár molla mindketten "élnek és jó egészségnek örvendenek".