Már a tálibok föld alatti bunkereit is bombázzák

Kandahárban hétfőn már a tálib vezetők föld alá épített betonbunkereit lőtte lézerirányítású, különleges lövedékekkel az amerikai hadsereg. A tálibok szerint azonban Omár molla, a legfőbb vallási vezető sértetlenül túlélte a légicsapást.

A hétfői, Afganisztán elleni támadások során Kandahárt, Kabult, Dzsalálábádot és Kalainovót bombázták amerikai repülőgépek. A CNN szerint Kandahárban lézerirányítású lövedékekkel lőtték a tálib vezetők feltételezett föld alatti bunkereit. Afganisztán pakisztáni helyettes nagykövete szerint azonban bin Laden és Omár molla is túlélte a támadásokat.

Kabul térségében már hétfőn kora hajnalban megkezdődtek az első bombázások. Három rakéta, feltehetően manőverező robotrepülőgép csapódott be hétfő reggel a kabuli repülőtéren - jelentette a Reuters szemtanúkra hivatkozva. A lakosok három nagy robbanást hallottak, nagy füstöt és poroszlopot láttak felszállni az afgán főváros repülőterén belül. Mivel repülőgép zaját nem hallották az adott időpontban, a helyiek arra következtettek, hogy amerikai manőverező robotrepülőgépek, más néven cirkáló rakéták találták el a létesítményt.

Három hatalmas robbanás rázta meg hétfőn reggel az Afganisztán keleti részén fekvő Dzsalálábádot. Egyetlen támadó repülőgép húzott el a város felett, és legalább három bombát dobott le rá. Az ország nagy részét uraló tálibok légvédelme működésbe lépett, de nem találta el a bombázót. Kalainovóban tálib forrás szerint 12 ember meghalt.