Lépfene-gyanús levelet kapott a cseh kormányfő is

Kedd reggel kétes tartalmú borítékot kapott Milos Zeman cseh kormányfő. Csehországban hétfőn is több esetben jelentettek gyanút keltő postai küldeményeket. A csehek az ilyen levelek nagyobb részét egyből megsemmisíttetnék, csupán egyet-egyet vizsgálnának meg.

Milos Zeman cseh kormányfőnek címzett gyanús boríték érkezett kedd reggel a prágai kormányzati hivatalba. A küldeményt tűzoltók vitték el azonnali vegyelemzésre. Libor Roucek kormányszóvivő elmondta, a borítékra akkor bukkantak rá, amikor a miniszterelnök épp Simon Peresz izraeli külügyminiszterrel tárgyalt. Valószínűleg a küldemény volt az oka annak, hogy elmaradt Zeman és Peresz tervezett közös fotózása.

Hétfőn több gyanús postai küldemény is feltűnt a Cseh Köztársaság területén - jelentette a CTK hírügynökség. Csehországban is érzékelhető a lépfene kórokozójától való félelem, amely az Egyesült Államokban ismertté vált esetek nyomán terjedt el világszerte.

A nukleáris biztonsággal foglalkozó cseh állami főhatóság (SUJB) egyik tisztviselője szerint a gyanús - esetleg lépfene-baktériumot tartalmazó - levelek és csomagok többségét elemzés nélkül meg kellene semmisíteni, és csak néhány kiválasztott darabot kellene megvizsgálni. Petr Krs elmondta, hogy az SUJB szakértői és minisztériumi tisztviselők hétfő éjjeli tanácskozásukon állapodtak meg ebben, de a végső döntést Stanislav Gross belügyminiszter hozza majd meg pénteken.

Karel Kouda, a főhatóság egyik vezetője szerint az eddigi eredmények nem erősítették meg anthrax jelenlétét egyik gyanús küldeményben sem, a végleges eredményre azonban még két napot kell várni.

Ajánlat:

Pánikkeltő borítékok - lépfene Amerikában, Európában
2001. október 16.

A nátha is gyanús lehet
2001. október 15.