Musarraf tálibokat is szívesen látna az afgán kormányban

A Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel folytatott tárgyalásait követően Colin Powell amerikai külügyminiszter kijelentette, az USA támogatja egy soknemzetiségű kormány létrejöttét Afganisztában. Musarraf pakisztáni elnök szerint a leendő afgán kormányban helyet kaphatnak mérsékelt tálib politikusok is. Musarraf ezenkívül kijelentette, Pakisztán hajlandó korlátlan ideig támogatni az Egyesült Államokat a terrorizmus elleni harcban.

Kedden közös sajtótájékoztatót tartott Colin Powell amerikai külügyminiszter és Pervez Musarraf pakisztáni elnök, miután tárgyalásokat folytattak az Afganisztánban kialakult helyzetről és Pakisztán nemzetközi koalícióban való részvételéről.

Musarraf megerősítette, hogy országa elítéli a terrorizmust, és kijelentette, hogy bár reménye szerint hamarosan véget érnek az Afganisztánt súlytó katonai támadások, Pakisztán hajlandó korlátlan ideig is támogatni az Egyesült Államokat a terrorizmus elleni harcban.

Colin Powell közölte: mindkét ország közös célja, hogy a tálib rezsimet követően Afganisztánban egy soknemzetiségű kormány jöjjön létre. Olyan kormánynak kell megszületnie, amely az afgán nép támogatása mellett baráti viszonyt tart fenn a szomszédos országokkal is.

Musarraf egyetértett a jövendő afgán kormány megalakításának elveit illetően. Az elnök hozzátette, hogy véleménye szerint a leendő afgán kormányban szerepe lehet Záhir Sah volt királynak is. Musharraf szerint az afgán kormányban helyet kaphatnak mérsékelt tálib politikusok, akik elítélik a jelenlegi tálib rezsim szélsőséges nézeteit.

A megbeszéléseket követően az amerikai elnök Indiába utazik, ahol a tervei szerint tárgyalásokat folytat a kasmíri helyzet békés úton megoldásáról.

[origo]