Pánik Európában

Tizenegy lengyel állampolgár hétfő óta a gdanski járványkórházban van kivizsgáláson, miután ismeretlen eredetű porral kerültek érintkezésbe. Egy idősebb férfi az Egyesült Államokban élő fiától postán érkezett csomagot vitt be a gdyniai rendőrkapitányságra, amelyet az utóbb kórházba szállított rendőrök megvizsgáltak. A gdanski televízió munkatársai pedig hasonló gyanús küldeményt kaptak. A tizenegy személy kivizsgálása várhatólag öt napig tart.

Svédországot, Franciaországot és Belgrádot is elérte a lépfene-pánik. Valamennyi országból gyanús porral teli boríték miatt indult meg a nyomozás, ám egyelőre egyik helyről sem jelentették, hogy megbetegedés történt volna. Nem találtaklépfene-baktériumot abban a fehér porban, amely hétfőn levélben érkezett egy belgrádi nőhöz. Radoslav Svicevic, a belgrádi katonaorvosi akadémia sajtófelelőse kedden közölte, hogy a fehér porban nem találtak sem lépfene, sem pedig más kórokozót (orvosi kifejezéssel: patológiás ágenst).

Felfüggesztették a postai kézbesítést kedden Liverpool központjában, miután az angliai város legnagyobb postai elosztójában fehér port tartalmazó gyanús csomagra bukkantak. Az épületet azonnal kiürítették, a rendőrség és a közegészségügyi szolgálat pedig rögtön megkezdte a vizsgálatot.

A lépfene-fertőzéstől való félelem egyre erősebb Nagy-Britanniában is, hiszen három napon belül ez a második eset, hogy fehér por észlelése miatt valamilyen középületet ke kellett üríteni. Vasárnap a Canterbury Székesegyházat kellett bezárni, mert a látogatók arról értesítették az érseki hivatalt, hogy egy arab férfi fehér port szórt szét az egyik kriptánál. A rendőrség és a járványügyi szolgálat nagy erőkkel vonult a helyszínre, és nemcsak a katedrálist, hanem a környékbeli épületeket is kiürítették, a bejelentés azonban vaklármának bizonyult. A házi orvosok jelezték, hogy tömegesen fordulnak hozzájuk páciensek lépfene-fertőzés gyanújával, de eddig egyetlen bőr- vagy légúti fertőzés gyanúja miatt tartott vizsgálat sem igazolta az anthrax baktérium jelenlétét.

Ausztriában lépfenegyanú miatt 15 levelet vettek át a hatóságok, de közülük 14 esetben már kiderítette a vizsgálat, hogy a küldeményekben lévő fehér por nem tartalmazott kórokozót - közölte kedden a bécsi belügyminisztérium.

Szlovákiában már több mint egy tucat lépfene-gyanús levelet vizsgálnak a hatóságok. A gyanús küldeményeket Stomfán, Trencsénben és Kassán találták.

Gyanús leveleket találtak a magyarok lakta Dunaszerdahely járás területén is. Egy család például Brooklynból kapott furcsa levelet, annak ellenére, hogy nincsenek ismerőseik az amerikai kontinensen. A szigorú biztonsági intézkedések mellett begyűjtött  lépfene-gyanús küldeményeket jelenleg Besztercebányán vizsgálják.

Csehországban maga a kormányfő, Milos Zeman is kapott egy gyanús küdeményt. Feltehetőleg ezért nem került sor az éppen Csehországban tárgyaló Simon Peresz izraeli külügyminiszter és Zeman közös fotózására. Hétfőn amúgy a cseheknél is több gyanús levél került elő, a hatóságok azt tervezik, hogy a küldemények többségét vizsgálat nélkül megsemmisítenék, és csak egyet-egyet elemeznének. Az eddigi eredmények nem erősítették meg az anthrax jelenlétét egy esetben sem.

Oroszország Tuvai Köztársaságában harminchat személyt vizsgálnak kórházban, mivel lépfenével fertőzött állatokkal érintkeztek. A köztársaság területén korábban 203 állatot oltottak be lépfene elleni szérummal, miután néhány állatnál kimutatták a kórt. A Szibéria területén lévő Tuvai Köztársaságban 1987 óta nem észleltek lépfene-megbetegedést emberen.