Afganisztán délkeleti részén rejtőzködött bin Laden

Egy korábban évekig Afganisztánban dolgozó amerikai geológus tudni véli, hogy bin Laden az ország délkeleti részében, Kabultól 200 kilométerre rejtőzködött akkor, amikor videora vették az USA elleni fenyegető nyilatkoztatát. A tudós a háttérben látható kőzetekből állapította meg a helyszínt.

Jack Schroeder, a Nebraskai Egyetem geológusa azt állítja: tudja, hol tartózkodott Oszama bin Laden akkor, amikor videoszalagra vették az Amerika címére személyesen intézett fenyegetéseit.

A felvételt az al-Dzsazíra közel-keleti televízió mutatta be október 7-én, az amerikai-brit légicsapások kezdete után, de a felvétel - már a szemmel látható napszakbeli eltérésből következően is - nyilvánvalóan hamarabb készült. A terroristavezér - legbizalmasabb emberei társaságában - sziklás háttér (és egy sziklának támasztott géppisztoly) előtt beszélt.

A felvételen látható üledékes kőzet Afganisztán közepétől valamelyest délkeletre, Paktia és Paktika tartomány határvidékén található, Kabultól mintegy kétszáz kilométeres távolságra. A környék tele van bonyolult barlangjáratokkal.

Schroeder a hetvenes években egyedüli amerikai geológusként Afganisztánban dolgozott, az ország geológiai térképének az összeállítását készítette elő. 1978-ban kitoloncolták Afganisztánból.