Amerika feloldaná a Kína elleni szankciókat

A Kína ellen 12 éve, a Tienanmen téri véres események után hozott exportkorlátozások feloldását fontolgatja Washington a terrorizmus ellen meghirdetett hadjárat keretében. Az amerikai napilap úgy értesült, hogy Bush elnök a szeptember 11-i terrortámadásokat követően immár potenciális partnerének tekinti Kínát a terrorizmus elleni küzdelemben.

A The Washington Post című amerikai lap szerdán arról számolt be, hogy George Bush elnök kormányzata kész lenne felülvizsgálni az 1989-es kínai demokratikus diáktüntetések véres elfojtását követően hozott, s még ma is érvényben lévő büntetőintézkedéseket Pekinggel szemben. A 12 évvel ezelőtti gazdasági büntetőintézkedések közül többet már feloldottak, viszont változatlanul érvényben vannak azok az intézkedések, amelyek tiltják a fegyverexportot és más, katonai célra is felhasználható eszközök és technológiák - például a műholdas technikák - átadását, illetve bizonyos mértékig korlátozzák az amerikai befektetéseket.

Az amerikai napilap úgy értesült, hogy Bush elnök a szeptember 11-i terrortámadásokat követően immár potenciális partnerének tekinti Kínát a terrorizmus elleni küzdelemben. Az Egyesült Államok elleni támadásokat követően Kína megerősítette az afgán határ őrizetét, s egyben titkosszolgálati információkat is felajánlott Washingtonnak. A The Washington Postot idéző Reuters hírügynökség kiemelte azt is, hogy az írás közvetlenül a sanghaji APEC-csúcs előtt látott napvilágot, amelynek keretében Bush elnök találkozik Csiang Cö-min kínai államfővel is.

A lap értesülései szerint a szankciók feloldása utat nyithat helikopter-alkatrészek szállításához (Washington a nyolcvanas években adott el Black Hawk harci helikoptereket Pekingnek), s egyben tovább enyhíthet a két ország fél évvel ezelőtt feszültebbé vált viszonyán: akkor egy kínai harci géppel összeütközött egy amerikai felderítő gép, amely ezután kínai területen hajtott végre kényszerleszállást.