Az NBC New York-i épületébe küldött lépfenével fertőzött levél előzetes vizsgálata szerint a kórokozók ugyanabból a lépfenetörzsből származnak, mint a Floridában talált baktériumok. A Daschle szenátorhoz érkezett lépfenét még vizsgálják, a lépfenét már több, mint 30 munkatársnál mutatták ki.

Az első tesztek szerint ugyanonnan származhat a Floridában talált és az NBC New York-i épületébe küldött lépfene-baktérium. Floridában először az American Media épületében dolgozó fotószerkesztő betegedett meg a lépfenétől, ő később meghalt. A második beteg az American Media levél elosztójában dolgozott.

Az NBC-nél, New Yorkban Tom Brokaw asszisztense betegedett meg, mivel ő bontotta fel a műsorvezetőnek címzett levelet.

Az ABC egyik alkalmazottjának a kisbabája is megfertőződött. Mint kiderült, a család - a kisbabával együtt - korábban New Yorkban járt.

Vizsgálatra vóró szenátusi munkatársak
Tom Brokaw-nak, az NBC tévéhálózat műsorvezetőjének és Daschle szenátornak hasonló lépfenés levelet küldtek. Mindkét levél írója az Egyesült Államokat és Izraelt fenyegette, azt javasolta a levél felnyitójának, hogy kezdjen gyógyszert szedni, és Allah dicsőítése is mindkettőben szerepelt. A törvényhozók irodáit részletesen átvizsgálják a következő napokban. Turisták csütörtöktől nem látogathatják a Capitolt. A kongresszusi alkalmazottakat kivizsgálják, eddig több, mint harmincnál mutatták ki a lépfene-kórokozók jelenlétét legalábbis az orrnyálkahártyából vett kenet segítségével. Az érintettek - akik közt nem csak Daschle-munkatárs, hanem néhány rendész, illetve a Daschle-vel szomszédos irodahelyiségeket elfoglaló Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátorasszony több munkatársa is van - egyelőre legalábbis nem mutatják a megbetegedés jegyeit.

[origo]

Lépfenétől retteg a világ és már Magyarország is - az [origo] dossziéja

Korábban:

Már 34 szenátusi munkatársnál mutatták ki a lépfenét