Bush szerint előkészítették a terepet a szárazföldi erőknek

Bush közölte, hogy lerombolták az ellenség légvédelmét, és ezzel megteremtődött a feltétel ahhoz, hogy szárazföldi csapatok indulhassanak Afganisztánba.

Az Egyesült Államok harci gépei folyamatosan támadják az afganisztáni célpontokat. A legutolsó támadás azután indult, hogy George W. Bush amerikai elnök elmondta: a légicsapások komolyan meggyengítették az Afganisztánt uraló tálib rezsim védelmi rendszerét, és ez lehetővé teszi a szárazföldi harcok megindulását.

"Leromboltuk az ellenség légvédelmét és légierejét" - mondta Bush. "Ezzel fontos előkészületeket tettünk ahhoz, hogy szárazföldi csapatokat küldhessünk a térségbe, hogy lassan, de biztosan meggyengítsük ezzel hálózatukat, és igazságot szolgáltassunk" - idézi az elnököt a BBC.

Az angol BBC afganisztáni tudósítója szerint Bush elnök szavai szándékosan félreérthetően hangzottak. Ugyanis a csapatok szó elé olyan jelzőt használt, amelyből nem derül ki egyértelműen, hogy az amerikai csapatokkal együtt brit katonákra gondolt, vagy a tálibok ellenségére, az Északi Szövetségre célzott. A tudósító megjegyezte, hogy nem várhatnak sokat a szárazföldi csapásokkal, hiszen Afganisztánban a kemény tél nehezítené a katonák dolgát.

Korábban:

Iráni jelentések szerint szárazföldi csapatok érkeztek Kandahárhoz