Japán is küldhet katonákat

Japánban elfogadták azt a törvénytervezetet, mely alapján önvédelmi erőket küldenek, nem harci jellegű támogatásra az Egyesült Államok vezette válaszcsapásokhoz.

A tokiói képviselőház csütörtökön elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek révén a japán önvédelmi erők hangsúlyozottan nem harci jellegű támogatást nyújthatnak a szeptemberi terrormerényleteket megtorló, Egyesült Államok vezette válaszcsapásokhoz.

A törvénytervezet tisztázza, milyen szerepet játszhat a japán hadsereg a washingtoni irányítású hadműveletben anélkül, hogy megsértené az ország békealkotmányát. A hónap végéig várhatóan a felsőház is jóváhagyja a jogszabályt.

Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök mindenképpen el akarta fogadtatni a törvénytervezetet a képviselőházban még az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) hétvégi sanghaji csúcstalálkozója előtt, ahol megbeszélésre készül George W. Bush amerikai elnökkel.

Az új szabályozás lehetővé teszi majd, hogy az önvédelmi erők logisztikai támogatást nyújtsanak a hadművelethez, rendelkezésre bocsássák egészségügyi szolgáltatásaikat, utánpótlást szállítsanak, bekapcsolódjanak a felkutató-kimentő akciókba, és segítsenek a katonai csapások áldozatainak. A törvénytervezet szigorúan kiköti, hogy a segítségnyújtás "nem harci jellegű területekre" vonatkozik.

Japán katonák a II. világháború óta most először hajthatnak majd végre külföldön feladatokat a törvénytervezet alapján.

A becikkelyezésre váró jogszabály ugyancsak lehetővé teszi, hogy a katonák ne csak önvédelem esetén használhassák fegyvereiket, hanem a gondozásukra bízott személyek, menekültek vagy sebesült katonák oltalmában is. A Kyodo japán hírügynökség szerint a törvénytervezet hatálya két évre korlátozódik.

Korábban:

Japán csapatokkal támogatná az USÁ-t