A Fehér Ház, az NBC és az ABC amerikai hírtelevíziók után a CBS televíziónál is lépfene-megbetegedést regisztráltak. A CBS-nél egy ember betegedett meg, állapota nem súlyos. Valószínűleg összefüggés van a CBS-nél, az NBC-nél, a Fehér Házban és a Floridában tapasztalt megbetegedések között.

A CBS amerikai hírtelevízió egyik munkatársánál is lépfenevírust mutattak ki. Jelenleg antibiotikumokkal kezelik, orvosai szerint élete nem forog veszélyben, teljesen fel fog épülni. A CBS-nek és az NBC-nek küldött levelekben elküldött lépfenespórák az eddigi vizsgálatok szerint ugyanonnan származnak.

Valószínűsíthető az is, hogy nem csak a CBS-nek és az NBC-nek küldött levelekben talált kórokozók, hanem a Floridában talált, több megbetegedést és egy halálos áldozatot követelő, levélben elküldött baktériumok is ugyanonnan származnak. A Daschle szenátorhoz a Fehér Házba érkezett lépfenét még vizsgálják, de a szenátornak és az NBC egyik műsorvezetőjének küldött levelek tartalma alapján e két esetben is elképzelhető, hogy ugyanazok küldték a levelet. Így már négy esetben valószínűsíthető az összefüggés.

Tom Brokaw-nak, az NBC tévéhálózat műsorvezetőjének és Daschle szenátornak hasonló lépfenés levelet küldtek. Mindkét levél írója az Egyesült Államokat és Izraelt fenyegette, azt javasolta a levél felnyitójának, hogy kezdjen gyógyszert szedni, és Allah dicsőítése is mindkettőben szerepelt. A Daschle szenátorhoz a Fehér Házba érkezett levél terjesztette lépfenét már 34 munkatársnál mutatták ki.

A CBS és az NBC mellett egy harmadik amerikai hírtelevíziónak is küldtek fertőzött levelet. Az ABC egyik alkalmazottjának a kisbabája is megfertőződött. Emellett az Egyesült Államok kenyai nagykövetsége is kapott egy Atlantában feladott, lépfenespórákat tartalmazó küldeményt, az afrikai országból azonban nem jelentettek megbetegedéseket - írta a CBS.

Ajánlat:

Lépfenétől retteg a világ és már Magyarország is - az [origo] dossziéja

Az [origo] lépfenével kapcsolatos friss hírei