Az ENSZ munkaügyekkel foglalkozó szervezete szerint sok országnak hatalmas problémát jelent az utazási kedv csökkenése, a szeptember 11-i merénylet óta. Utazási irodák, légitársaságok mehetnek csődbe, és az idegenforgalomból élő országok gazdasága összeroppanhat az ágazat hanyatlása miatt.

Utoljára az Öböl-háború idején, 1990-91-ben fordult elő, hogy ennyire kevesen akarták szabadságukat külföldi utazással tölteni. Az ENSZ munkaügyekkel foglalkozó szervezetének, az ILO-nak az elnöke szerint világszerte hosszú időre válságba kerül az idegenforgalom. A mostani válság legérzékenyebben a közép-amerikai és a karibi államokat érinti. Ezeket az országokat elkerülik a turisták, mert közel vannak az USA-hoz, és ez a térség teljes gazdaságát tönkreteheti. A karibi államok elsősorban abból élnek, hogy télen európai és amerikai turisták napfényes strandjaikon költik el pénzüket.

Nem csak az egzotikus szigeteken, hanem Európában is sokak megélhetését veszélyezteti az idegenforgalom válsága. Franciaországban például 15 üdülőfalut ki sem nyitnak az Alpok sípályái mellett, annyira kevés szállást foglaltak a mostani idényre. A BBC információja szerint világszerte 5-20%-kal csökkent a turizmus az elmúlt hónapban az előző őszhöz képest. Máris több ezer ember vesztette el állását, a legtöbben az USA-ban, ahol a belföldi turizmus is jelentősen csökkent. Az ILO hétfőn kezdődő genfi kongresszusán kérni fogja a világ kormányait, hogy segítsék az ágazat dolgozóit.