A hó alól támadnak brit különleges egységek bin Ladenre

Felderítés, megfigyelés és pusztítás lesz annak a különleges brit egységnek a feladata, amelyet a tél beálltával vetnek be Afganisztánban. A szélsőséges hideg körülményekre kiképzett 24 fős csapat a tálibok által használt hágókon alakít ki magának megfigyelési pontokat. A négyfős egységek heteket is kibírnak hóba ásott állásaikban, bin Laden feltűnése esetén pedig azonnal tüzet nyitnak mesterlövészeik.

A híres brit kommandónál, a SAS-nál is elitebb brit egység készül afganisztáni bevetésre, hogy levadásszák Oszama bin Ladent - jelentette a Telegraph brit lap. A Brigade Patrol Troop (BPT) az első hó lehullta, a tél beállta után kezd hozzá munkájához. Az első havazásokat október végére várják, hóviharokkal és szinte a nullával egyenlő látótávolsággal. Ez az az időszak, amikor évről évre, a harcoló afgán felek ideiglenesen lerakják a fegyvereket, és a kommentátorok szerint így kell cselekedniük a nyugati szövetségeseknek is. Ám a kemény norvég télben edzett különleges brit alakulat pont az ilyen körülményekre lett kiképezve.

A csapat képes hosszú távú megfigyelésre, titkos információk megszerzésére, és az ellenséges célpontok támadására, a legszélsőségesebb körülmények között is. A királyi haditengerészet kommandósaiból válogatott speciális egység Plymouthban székel, és hat darab négyfős csoportból áll. Mindegyik csoportban van egy egészségügyi, egy híradós, egy mesterlövész és egy parancsnok. Mindannyian kaptak ejtőernyős kiképzést is.

Fegyvereik M16-os gépkarabélyokból, L96-os mesterlövész-puskából áll, de legalább egyiküknél lesz egy belga Minimi márkájú könnyű géppisztoly is, valamint valószínűleg tankelhárító fegyvereket is visznek magukkal.

Hegymászás, falmászás, ejtőernyős ugrás és lézeres célpontmeghatározás

A hidegháború alatt a NATO északi szárnyának védelmében vettek részt, a királyi haditengerészet kommandósaival együtt. Olyan körülmények között is megállták a helyüket, amelyeket még a többi különleges egységnél is extrémnek nyilvánítottak. Még az USA hadseregében sincs hozzájuk hasonló egység, sem olyan elvárások, amik alapján még a híres SAS-ből is csak egy maroknyi katona felel meg.

Képesnek kell lenniük a hóban ásott lyukakban élni hetekig, amíg meg nem találják célpontjukat, és el nem pusztítják azt. Hegyet kell tudni mászniuk, és meg kell hogy birkózzanak jégfalakkal is, ellent kell állniuk a vallatásnak, és ismerniük kell a szökési módszereket. Érteniük kell a lézeres célpontmegjelöléshez, hogy célra vezethessék a levegőből támadó gépeket.

Amint megérkeznek az első információk a tálibok és bin Laden hollétéről a brit és amerikai katonai felső vezetéshez, az egységet helikopterekkel szállítják az afgán hegyek magasan fekvő hágóihoz, melyeken a tálibok alacsonyabb területekre igyekeznek majd a zord időjárás elől.

Megérkezésük után megfigyelőállásokat alakítanak ki a hóban, ahonnan majd figyelemmel kísérhetik a tálibok mozgását, és arról kódolt jelentéseket küldhetnek vezetőik afganisztáni, pakisztáni, vagy üzbegisztáni előretolt állásaiba.

"Az egységek alacsony létszáma jól jelzi külöleges képességeiket"

Feladatuk lesz a tálib csapatok felderítése megfigyelése, lehetséges útvonalaik, utánpótlási vonalaik, rejtett bázisaik felserítése, hogy célra vezethessék a jobban felfegyverzett különleges egységeket, mint például az SAS, vagy pontos adatokkal szolgálhassanak a lézerirányítású bombák célra vezetésére, és a légitámadások célpontjainak meghatározására. Azonban amint bin Laden, vagy valamely segédje kerül a szemük elé, azonnal tüzet nyitnak - mesterlövészeik közel ezer méteres távolságból is képesek eltalálni a célpontot.

Egy brit magas rangú tiszt így jellemezte a csapatot: "Nagyon különleges egységről van szó. Az egységek alacsony létszáma jól jelzi különleges képességeiket, és kiválasztásuk folyamatának rendkívüli szigorúságát. Harcképességük példa nélküli, óriási szellemi kitartással rendelkeznek. Hetekig képesek akár a legszélsőségesebb körülmények között is az ellenséges vonalak mögött tevékenykedni. Ez nagyon különleges képességeket igényel" - idézi a tisztet a Telegraph.