Olaszország szárazföldi hadseregének és haditengerészetének több mint ezer katonáját ajánlotta fel az afganisztáni hadműveletek számára. Amerika azonban csak a tálib kormány bukása utáni esetleges rendfenntartási feladatokban számít az olasz katonákra.

Olaszország szárazföldi hadseregének és haditengerészetének több mint ezer katonáját ajánlotta fel az afganisztáni hadműveletek számára, de az amerikaiak erre csak akkor tartanak igény, ha az ázsiai országban megbukik a tálib kormány, és a rendfenntartás válik közvetlen feladattá.

A vasárnapi olasz napilapok utalnak arra, hogy Antonio Martino olasz védelmi miniszter az amerikai kollégájával, Donald Rumsfelddel lezajlott megbeszélésein terjesztette elő a katonai részvételre vonatkozó felajánlási "csomagot". Ennek értelmében a szárazföldi hadsereg ötszáz katonáját bocsátanák a hadműveletek rendelkezésére, ez kiegészülne kétszáz műszakival és híradóssal. Mindannyian készen állnak, hogy bármelyik pillanatban útnak induljanak.

A "Martino-csomag" másik elemeként az olaszok nyolc Tornado típusú felderítőgépet is csatasorba állítanának. Ezek a gépek kitűnően képesek fürkészni a terepet, különösen akkor lehet hasznukat venni, amikor felhős az ég, és a műholdak "nem látnak". A Tornádókat G222 típusú szállító-, illetve C130 típusú kiszolgáló-ellátó gépek kísérnék, a légierőnek pedig százötven-kétszáz emberét mozgósítanák. A haditengerészet is kész bekapcsolódni a terroristaellenes hadműveletekbe, elsősorban az Etna ellátó hajó és néhány torpedóromboló révén.

A hírek szerint azonban Rumsfeld egyelőre köszönettel elhárította az ajánlatot. Mint mondta, az amerikaiak e pillanatban nem kívánják bevonni az olasz szövetségeseket a folyamatban lévő hadműveletekbe. Akkor lehet inkább szükség rájuk, ha majd a tálib kormányzatot sikerült elmozdítani a helyéről, és megvalósul az afgán nemzeti egységkormány. Az olasz erők részt vehetnének az ENSZ tisztségviselőinek a védelmében, illetve a majdani béke fenntartásában.

Donald Rumsfeld ezzel szemben megerősítette egy korábbi kérését, miszerint az olasz csendőrség egy részét nagyobb létszámban irányítsák a Balkánra. Washington ugyanis szeretné egyrészt Oszama bin Laden ottani híveit ellenőrzés alá vonni, másrészt jelentős saját erőt kivonni a térségből. Ennek helyére lépnének a szövetségesek, így az olaszok erői is.

A Corriere della Sera vasárnapi számában megjelent cikk írója szerint nem egyszerű megvalósítani az amerikaiaknak azt az elképzelését, hogy katonái kivonuljanak a Balkánról, és átmenjenek az Afganisztán körüli térségbe. Az Egyesült Államok ugyan a maga szakállára vívja harcát Afganisztánban, s nem kell kérnie szövetségesei beleegyezését az ottani műveletekhez, a Balkánon azonban a NATO-művelet keretében vannak jelen az amerikaiak, így nem vonulhatnak ki önhatalmúlag. Az európai szövetségesek épp a minap reagáltak riadtan a tengeren túli hatalom esetleges távozásának a hírére, így a kérdést egyelőre egyelőre levették a napirendről.