A brit biztosítók öt évig nem használnak genetikai teszteket

A brit biztosító társaságok bármikor használhattak genetikai teszteket annak megállapítására, hogy egy-egy ügyfelükkel milyen kockázatos biztosítást kötni. A tegnapi megegyezéssel azonban öt évre lemondtak erről az eljárásról.

A biztosító társaságok tegnap megegyeztek, hogy a következő öt évben nem használnak genetikai teszteket a jutalom megállapítására, köszönhetően az ügyfelek és parlamenti képviselők lobbijának, akik attól félnek, hogy ennek következtében kialakulhat egy "nem biztosítható genetikai alsóosztály".

Az Egészségügyi Hivatal és a Brit Biztosítók Egyesülete (ABI) megegyezett abban, hogy senkinek sem kell elárulnia genetikai tesztjének eredményét a biztosításhoz, hacsak nem olyan biztosítást akarnak kötni, amely több mint 500 000 fontot fizet halál esetén, vagy 300 000-et súlyos sérüléskor.

Áprilisban parlamenti képviselők azt kérték, hogy minimum két évre szüntessék be a biztosítások genetikai tesztek használatát. Az ABI azonban beleegyezett, hogy ideiglenesen bár, de öt évig tartson a tilalom. Ez az önként vállalt megtartóztatás meglepte a szakértőket, de az egyesület tagadja, hogy jogi szankciók alkalmazásával fenyegették volna meg őket.

Más európai országban, a jogi vagy önként vállalt kötelezettségek miatt még évekig nem lehet genetikai tesztet használni. Ennek ellenére Nagy-Britanniában a biztosítók vonakodtak attól, hogy megszüntessék a tesztek figyelembe vételét.

Tavaly 65 biztosítótársaság vallotta be, hogy kaptak genetikai teszteredményeket, amit gyakran fel is használtak akár ahhoz, hogy növeljék egy-egy biztosítás díját, vagy akár arra, hogy teljesen megtagadják a biztosítást. A teszteket főleg arra használták, hogy kimutassák a Huntington-kórt okozó genetikai hibát, vagy a familiáris emlő- és petefészekrákra való hajlamot, de a biztosítók azt is szerették volna elérni, hogy ugyanezt az Alzheimer-kór esetében is vizsgálhassák.

Helen Wallace, a GeneWatch tudományos és biztosító társaság elnökhelyettese a The Guardian birt lapnak elmondta: nem hisz abban, hogy egy önként vállalt korlátozás megvédheti az embereket a diszkriminációtól. Amellett van, hogy ehelyett inkább jogi védelem kellene.

Korábban:

Először engedélyezik a genetikai teszt eredményeinek alkalmazását a biztosítók számára
2000.10.12. A brit kormány hivatalosan is bejelenti, hogy a biztosítótársaságok felhasználhatják egyes öröklődő betegségek genetikai tesztjeinek eredményeit. Ez az első példa a géntechnológia eredményeinek ilyen jellegű alkalmazására, amely várhatóan tovább fokozza a heves etikai vitákat.