Afganisztán visszavárja az elűzött királyt

A pakisztáni Peshavar városában szerdán összeült az a mintegy 800 főből álló afgán tanács, amely a tervek szerint Afganisztán eljövendő kormányáról folytat tárgyalásokat. A találkozón a száműzetésben élő afgán király támogatói és más politikai és vallási vezetők is részt vesznek.

Szerdán megkezdte gyűlését az a 800 afgán vezetőből álló csoport, amely az ország jövendő kormányáról folytat tárgyalásokat. Az úgynevezett Surgát az észak-nyugat pakisztáni Peshavar városában hívták össze.

A találkozón részt vesznek a száműzetésben élő afgán király, Zahir sah támogatói, illetve az ország vallási és politikai vezetői és olyan mudzsahedek is, akik még a Szovjetunió ellen vívott háborúban harcoltak. Meghívást kaptak a gyűlésre mérsékelt nézetű tálibok is, ők azonban bojkottálták az összejövetelt.

A gyűlés a tervek szerint megvitatja annak lehetőségét, hogy a jövőben Zahir sah és tanácsadó szervezete kerüljön az állam élére, illetve, hogy az ENSZ biztonsági erői biztosítsák a rendet Afganisztán területén.

[origo]