A Ramadán alatt is támadnak a szövetségesek

Colin Powell, amerikai külügyminiszter bejelentése szerint az USA és Nagy-Britannia a Ramadán alatt is tovább folytatja megtorló támadásait az afgán el-Kaida ellen.

Powell lehetségesnek tartja, mint elmondta, hogy az Afganisztán területén folyó ellencsapások még a böjti hónap beköszöntése előtt meghozzák a kívánt eredményt, így nem lesz szükség további harci cselekményekre.

John Stufflebeem, US ellentengernagy már Powell nyilatkozata előtt kijelentette, hogy nem találja reálisnak a bombázások leállítását a Ramadán idejére. Az ünnep tiszteletben tartását Pervez Musaraff, pakisztáni elnök követelte, az iszlám országokban fokozódó Amerika-ellenes hangulat lecsillapítására. A Ramadán ez évben november közepén kezdődik.

Az USA védelmi minisztériumból kiszivárogtatott hírek szerint, a csapásmérőknek inkább kedvez a téli hideg Afganisztán hegységeiben. A téli időjárás megkönnyítené a terroristák hőérzékelő fegyvereinek bemérését.

A védelmi minisztérium hivatalosan is beismerte, hogy az amerikai légierő három bombája célt tévesztett az utóbbi napokban. Két 225 kilogrammos bomba, amelyeket katonai járművek megsemmisítésére vetettek be, Kabul egyik lakónegyedébe csapódott be. Egy harmadik bomba Herat város öregek otthonát találta el. Ezt a bombát az épülettől alig száz méterre lévő tálib táborra irányították. Áldozatokról csak a tálibok számoltak be, független megfigyelők, mivel nem engedik be őket az országba, nem tudták megerősíteni a tálibok állítását.

Egy ENSZ jelentés szerint az Amerikaiak fürtös bombával támadták Herat városát. A betiltott fegyver hatalmas pusztításra képes a civil lakosság körében, mivel kétszáz, kisebb robbanószerkezetet tartalmaz, amelyek aknaként végzik pusztító feladatukat.

Az AIP afgán hírügynökség meg nem erősített híre szerint az aknák eddig legkevesebb 52 civil személyt öltek meg.