Az SFOR első ízben ismerte el csütörtökön, hogy Oszama bin Laden terrorszervezete, az al-Kaida valóban kiterjedt Boszniára is. Darryl Morrel, a boszniai KFOR-csapatok szóvivője közölte, hogy Boszniában "meggyöngítették" az al-Kaidát, ami nem jelenti egyben azt is, hogy felszámolták.

A szóvivő részleteket mellőzve annyit mondott: az SFOR-nak vannak bizonyítékai az al-Kaida boszniai tevékenységéről. Morrel megköszönte Bosznia, az SFOR és a NATO vezetőinek együttműködését a terroristák felderítésében. A Beta hírügynökség szerint külön méltatta a bosnyák-horvát föderáció hatóságainak és rendőrségének közreműködését.

A boszniai ENSZ-misszió a minap jelentette be, hogy a boszniai hatóságok négy külföldi állampolgár - egy szudáni, egy líbiai és két iraki - kilétére derítettek fényt, akikkel szemben felmerült a gyanú, hogy terrorszervezetekkel tartanak fenn kapcsolatot. Néhány nappal korábban öt algériai személy fogtak el azzal a gyanúval, hogy támadásokkal fenyegették meg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia boszniai nagykövetségét. Morrel a Dnevni Avaz szarajevói lapnak nyilatkozva közölte, hogy a szóban forgó személyek tulajdonképpen terrorszervezetet hoztak létre Boszniában és támadásokra készültek. Az sohasem hangzott el, hogy közük lenne az al-Kaidához.

Bosznia rajta van a washingtoni kongresszus "feketelistáján" olyan országok társaságában, amelyek gyaníthatóan a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatot tartó személyeknek adnak menedéket.