Elítélték Arkan kapitány gyilkosait

A belgrádi körzeti bíróság pénteken húszévi szabadságvesztésre ítélte a délszláv háború rettegett "hősének", Arkan kapitánynak - polgári nevén Zeljko Raznjatovicnak - a gyilkosát.

Zeljko Raznjatovic
Arkant, illetve két másik személyt, Milenko Mandicot és Dragan Garicot 2000. január 15-én gyilkolták meg a belgrádi Interkontinental szállodában. A merénylet végrehajtóját, Dobrosav Gavricot, húszévi szabadságvesztésre ítélték. Két bűntársát, Milan Djuricic-Mikit és a szökésben lévő Dragan Nikolic-Gagit 15-15 évi börtönbe ítélték. További négy cinkostársuk háromtól három és fél évig terjedő börtönbüntetést kapott, illetve még egy személyt nyolchavi szabadságvesztésre, illetve három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az ítéletet kihirdető bíró közölte: tárgyi bizonyítékok alapján megállapítást nyert, hogy igazoltak az ellenük felhozott vádak. Arkan lánytestvére, Jasna Diklic az ítélethirdetés után közölte: a gyilkosság hátterére még nem derült fény, mert - mondta - meggyőződése, hogy a merénylet mögött a szerb állambiztonsági szolgálat, illetve volt vezetője, Rade Markovic áll.

Az Arkan elleni merényletnek Jugoszlávia határain túl is volt visszhangja. Az áldozat köztudottan az Interpol által körözött nemzetközi bűnöző volt, több bankrablást követett el Nyugat-Európában. Arkan kiterjedt üzleti tevékenységgel rendelkezett Jugoszláviában, de a neve igazán a délszláv háború idején vált ismertté. Az általa vezetett félkatonai szabadcsapatok - úgynevezett Tigrisek - a legvérengzőbb tömeggyilkosságokat követték el Boszniában és Horvátországban, de több koszovói bűntettet is a számlájára írnak. A Tigrisek állítólag nem harcoltak az arcvonalban, hanem a már elfoglalt területeken követték el rémtetteiket. Arkan a Szerb Egységpárt alapító elnökeként tagja volt a szerb parlamentnek is.