Mohamed Atta, a szeptember 11-én a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyába csapódó repülőgép terrorista pilótája egy iraki hírszerző tiszttel találkozott idén tavasszal Prágában - jelentette be pénteken Stanislav Gross cseh belügyminiszter.

Gross közlése szerint a terrorista és az iraki diplomatastátussal rendelkező Ahmad Kalil Ibrahim Samir al-Ani közötti találkozóra néhány héttel azt megelőzően került sor, hogy az iraki férfit diplomáciai küldetésével nem összeegyeztethető tevékenysége miatt kiutasították Csehországból.

A cseh biztonsági szerveknek bizonyítékuk van arra, hogy al-Ani az iraki hírszerzés tisztje volt, valamint arra is, hogy Mohamed Atta legalább kétszer járt a kelet-közép-európai országban. Atta először 2000. június 2-án látogatott Csehországba, de már a következő napon továbbutazott az Egyesült Államokba. Az egyiptomi származású terrorista valószínűleg 2001. május 31-én - érvényes vízum nélkül - ismét Prágában tartózkodott, de ezt még hivatalosan nem erősítették meg. Al-Ani iraki "áldiplomatát" 2001. április 22-én utasították ki a hatóságok Csehországból.

Stanislav Gross belügyminiszter az ominózus találkozó pontos idejéről, illetve körülményeiről nem volt hajlandó részleteket elárulni, ahogy - az ügy súlyára való tekintettel - a korábbi prágai nyomozások során sem hoztak nyilvánosságra adatokat. Annyi bizonyos azonban, hogy a cseh biztonsági szervek azért figyelték az iraki férfit, mert arra gyanakodtak, hogy a Szabad Európa Rádió prágai központja ellen tervez merényletet. A cseh rendőrség nem volt hajlandó elárulni, ki figyelmeztette őket a férfi gyanús tevékenységére.

A CNN amerikai hírtelevízió szeptember 18-án jelentette, hogy iraki kormányzati szálra bukkantak az amerikai terrorcselekmények ügyében nyomozást folytató hatóságok. A beszámoló szerint amerikai titkosszolgálati illetékesek közölték: az egyik feltételezett terrorista, Mohamed Atta kapcsolatban állt az iraki hírszerzéssel. Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter másnap tagadta, hogy országa bármilyen módon belebonyolódott volna az Egyesült Államok elleni terrortámadásokba.