Újabb civil áldozatokat követelt Afganisztánban az amerikai támadás. Egy vasárnap reggel ledobott bomba legalább tíz polgári személy életét követelte.

Legalább tíz polgári személy halt meg egy vasárnap reggel Kabulban ledobott amerikai bomba pusztítása miatt. Az AFP hírügynökség szerint legalább tíz, a Reuters szerint pedig 12 polgári személy halt meg a reggeli bombázásban. A beszámolók megegyeztek abban, hogy egy nyolctagú család életét vesztette.

Vasárnapi híradások szerint egy személy meghalt és többen megsebesültek szombaton délután az afgán fővárostól 80 kilométerre észak-keletre lévő Ganihelben is, miután az amerikai légierő tévedésből bombázta a települést.

Az amerikai haderő egy hete támadja az Afganisztán nagy részét uraló tálibok és az ellenzéki Északi Szövetség közötti frontvonalon a tálibok állásait, Ganihel azonban ellenzéki ellenőrzésű területen fekszik.

Heves harcok dúltak vasárnapra virradóra a tálibok és az Északi Szövetség között az ország északi részén egy tálib ellenőrzésű övezetben - közölte Dusanbéban a tádzsik-afgán határon állomásozó orosz csapatok sajtószolgálata.

Az összecsapások Kunduz térségében folytak, amely a stratégiai fontosságú, tálib kézen lévő Mazari-Sarif közelében fekszik. Az orosz katonák lövéseket észleltek egy másik észak-afganisztáni körzetből, Badahsán térségéből is.

Az ITAR-TASZSZ szerint az afgán ellenzék csapatokat von össze Mazari-Sarif térségében és a város bevételére készül. Az Északi Szövetség még a november közepén kezdődő muzulmán böjti hónap, a ramadán előtt szeretné elfoglalni a várost, és számít az amerikai légierő támogatására.