Vasárnap megkezdték a Kurszk atomtengeralajttjátó szárnyas rakétáinak leszerelését a roncsról. Emellett folyamatosan emelik ki és szálllítják el a holttesteket is, eddig 32 tengerész földi maradványait hozták ki a Kurszkból.

Vasárnap megkezdik a Kurszk Gránit típusú szárnyas rakétáinak kiemelését. Az elkövetkező napok feladata lesz a tengeralattjáró atomreaktorának átvizsgálása is, amely az egyik legfontosabb feladat a hajóroncs biztonságossá tétele során.

Eközben az orosz északi-tengeri flotta repülőgépei vasárnap elszállították a tavaly augusztusban elsüllyedt Kurszk atomtengeralattjáró hét, már azonosított tengerészének földi maradványait.

A holttestek kiemelése folyamatosan történik a Murmanszk melletti Roszljakovo település dokkjában: vasárnap reggelig 32 tengerész maradványait hozták ki a Kurszk kamráiból.

A hősi halált halt tengerészeket - hozzátartozóik kívánságának megfelelően - nem központi temetőben, hanem lakóhelyeiken helyezik örök nyugalomra. A koporsókat katonai tiszteletadással búcsúztatták vasárnap, és díszőrség kísérte őket a repülőgépek fedélzetére, amelyek ezután Oroszország legkülönbözőbb régiói felé vették az irányt.

Mind a holttestek, mind a rakéták kiemelését, mind pedig az ezekkel párhuzamosan folyó, a Kurszk katasztrófának okait megállapító vizsgálatot hátráltatja a hajótestben rekedt víz és a felszabaduló mérges gázok, amelyek miatt a különleges mentőalakulatoknak speciális védőmaszkot és légző-berendezést kell viselniük.

Az orosz főügyészség egy 7 perces filmet készített a Kurszk belsejéről, amelyben Vlagyimir Usztyinov legfőbb ügyész rekonstruálja a Kurszk pusztulását a látottak alapján.

A tragédia 118 tengerész életét követelte. A szerencsétlenség okát egyelőre csak találgatni lehet, de az ügyészség azt már gyakorlatilag kizárta az egyik lehetséges magyarázatot, hogy a Kurszk elsüllyedését az ugyancsak orosz Nagy Péter hadihajóról kilőtt, eltévedt torpedó okozta volna.

Korábban:

Két robbanás rázta meg a Kurszkot