Amerikaiakat fogtak el a tálibok

A tálibok pakisztáni nagykövete szerint amerikai állampolgárokat tartóztattak le Afganisztánban. A diplomata uyganakkor azt állítja: nem tudja, hogy hány embert tartóztattak le, mint ahogy az elfogottak kilétéről sem tud semmit.

Abdul Szalam Zaíf nem tudta megmondani, hogy katonákról, segélymunkásokról vagy újságírókról van-e szó, sem azt, hogy az ország mely részén vették őrizetbe őket. A kabuli tálib rezsim iszlámábádi nagykövete úgy gondolja, hogy egy-vagy két amerikairól lehet szó, aki talán a pénteken kivégzett Abdul Hak ellenzék katonai parancsnok társaságában lehetett.

Abdul Hak titokban lépett afgán területre, hogy megnyerje az ellenzék számára a helyi törzsi vezetőket. Az elfogott parancsnok szoros kapcsolatban állt az amerikaiakkal, akik sikertelen légi akciót indítottak a kimenekítésére. Hakot múlt héten végezték ki a tálibok.

A tálibok már több külföldi állampolgárt tartanak fogságban, köztük három újságírót - egy franciát és két pakisztánit -, egy japán állampolgárt és nyolc segélymunkást - írja az AFP.

A nagykövet ezen a sajtóértekezletén eltanácsolta az Afganisztánba utazástól az amerikaiak elleni harcra felajánlkozó pakisztáni önkénteseket. Zaír szerint egyelőre nincs szükség önkéntesekre és a légicsapás miatt csak veszélyben lennének ott.