Amerikai katonák vannak Mazari-Sarif városától 70 kilométerre, és a Darae Szuf-völgyben - adta hírül az Északi Szövetség. A szövetség három parancsnoka haditanácson elhatározta, hogy támadást indít Mazari-Sarif elfoglalására. Eközben az amerikai erők parancsnoka a pakisztáni elnökkel tárgyalt.

Az Északi Szövetség harcosai
Fotó: EPA
Gépfegyverekkel felszerelt amerikai katonák tartózkodnak egy észak-afganisztáni völgyben, a stratégiai fontosságú Mazari-Sarif városától 70 kilométerre, délre.

Tizenöt-húsz amerikai katona tartózkodik a Darae Szuf-völgyben, közülük tucatnyian fegyveresek - mondta hétfőn az ellenzéki Északi Szövetség egyik főparancsnokának szóvivője a francia hírügynökségnek. Hozzátette, hogy rendszeresen találkoznak az amerikaiakkal. A tálibok ellen harcoló ellenzék már korábban elismerte, hogy amerikai "összekötők" vannak a térségben, de most először beszéltek fegyveres katonákról.

A szóvivő közölte, hogy a völgyben előző nap haditanácsot tartott az Északi Szövetség három parancsnoka, köztük Abdul Rasid Dosztum és Hádzsi Mohammad Muhakik. A parancsnokok jóváhagytak egy új haditervet, amely szerint két-három napon belül támadást indítanak a kulcsfontosságú Mazari-Sarif elfoglalására.

Pakisztánba érkezett hétfőn Tommy Franks tábornok, a Perzsa-öbölben és Közel-Keleten állomásozó amerikai erők parancsnoka, hogy Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel tárgyaljon az Afganisztán elleni hadjáratról.

Névtelenséget kérő iszlámábádi katonai források szerint az amerikai tábornok, aki a tálibok és az Oszama bin Laden elleni összes hadműveletet felügyeli, csak néhány órát tölt Pakisztánban. A hétfői tárgyalás lesz a legmagasabb szintű katonai párbeszéd a két ország között azóta, hogy szövetkeztek a terrorizmus elleni világméretű koalícióban. (A tábornok-elnök Musarraf a pakisztáni hadsereg főparancsnoka.)

ENSZ-megbízott tárgyalt a tálibok utáni kormányról

Az ENSZ afganisztáni különmegbízottja, Lahdar Brahimi ugyancsak hétfőn látogatott Pakisztánba, ahol egy széles társadalmi képviseleten alapuló kabuli kormány megalakításának lehetőségeiről tárgyal. A kormány a tálibok bukása után venné át Afganisztán irányítását.