Két újabb lépfene-fertőzött New Jerseyben

Az egyik közülük nem postai alkalmazott, míg a másikat korábban lépfene-fertőzés gyanúja miatt vizsgálták meg. Az előbbi - egy 51 éves nő - bőrfertőzést, míg az utóbbi belégzéses anthraxot kapott. Eközben a postások pereket indítottak, hogy bezárassanak több postahivatalt, illetve, hogy elérjék: vizsgálják meg őket, nem kapták-e el a kórt. Eddig tizenöt lépfene-fertőzöttet találtak az Egyesült Államokban.

Egy 51 éves nő lépfenés bőrfertőzést kapott. A hölgy nem messze lakott a Hamilton körzeti központi postától, ahol az anthrax nyomait korábban megtalálták. Az egészségügyi illetékesek szerint a kórházból két napja hazaengedett nő jól van. Ő amúgy nem postás és nem is a médiában dolgozik.

Hétfőn egy másik esetről is beszámoltak az egészségügyi hatóságok. A postahivatal egy korábban csupán anthraxgyanúsnak ítélt betegről megállapították: a betegség legveszélyesebb válfajában, a belélegzéses fertőzésben szenved. Korábban ezen a postahivatalon lépfenével fertőzött küldemények haladtak át, majd a postai központ két alkalmazottjánál találtak lépfene-fertőzést, egyikük bőr-, másikuknak belégzéses fertőzést szenvedett - írja a CNN. A közeli West Trentonban szintén találtak egy postai dolgozót, akinek anthrax baktériumot mutattak ki a szervezetében.

Az Egyesült Államokban eddig összesen 15 lépfenével megfertőzött embert találtak, közülük hárman életüket vesztették. Ők mint kilenc másik társuk belélegzéssel fertőződtek meg - ez a betegség legveszélyesebb formája. Hat személyt a bőrén fetőzött meg a veszélyes kórokozó, ők lázzal és kiütésekkel megúszhatják a fertőzést.

Közben postai dolgozók pereket indítottak Floridában és New Yorkban is. A New York-iak szeretnék elérni a város legnagyobb levélelosztójának bezárását. A posta vezetősége azonban közölte, a Manhattanban lévő központ addig nyitva lesz, amíg megkezdik az épület fertőtlenítését. A floridai postai dolgozók viszont az összes olyan postahivatal alkalmazottjainak a vizsgálatát el akarják érni, amelyet lépfene-fertőzés érhetett. New Yorkban, New Jerseyben, Pennsylvaniában, és Delaware-ban összesen harminc postahivatal megvizsgálásáról döntöttek, de a vizsgálatok kiterjesztése akár kétszáz intézményt is érinthet - írja a CNN.

Tommy Thomson egészségügyi miniszter közölte, a számos minisztériumi irodának is otthont adó Cohen épületből is jelentettek lépfene klórokozókat. Itt találhatók többek között az Amerika Hangja rádió, és a minisztérium élelmiszer- és gyógyszerigazgatásának irodái. Közben a környezetvédelmi hatóság azt javasolta, hogy klórgázzal fertőtlenítsék azt a szenátusi épületet, ahol ugyancsak megtalálták a lépfene kórokozóját.

A Legfelsőbb Bíróságon az egyik alagsori postázóban bukknatak a becilus nyomaira. Az épületet bezárták, melyre 1935-ös elkészülte óta nem került sor. A bírók egy közelben lévő szövetségi bíróság dísztermében folytathatják a munkát. A külügyminisztériumban csak nagyon kis mennyiségben találtak lépfene-spórákat, a szellőztető berendezés vizsgálata negatív eredményt hozott. Az FBI nyomozói arról is beszámoltak, hogy egy, a perui Limába küldött diplomáciai küldeményen szintén megtalálták az anthrax kórokozóját.

Washingtoni egészségügyi tisztviselők közben úgy döntöttek, hogy a ciprofloxacin helyett áttérnek a doxyciclin antibiotikum alkalmazására a fertőzésgyanús emberek kezelésénél. Ezzel egyrészt le akarják csökkenteni annak az esélyét, hogy rezisztencia alakuljon ki, továbbá a doxycyclin olcsóbb is és nagyobb mennyiségben áll a rendelkezésre.

Korábban:

Lépfene az igazságügyi tárca postázójában

A lépfene legsúlyosabb változatával fertőződött egy újabb postás