Újabb merénylet Észak-Írországban

Alig egy héttel azután, hogy Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) fegyveres csoport lemondván az Ír-sziget egyesítéséért folytatott fegyveres harcáról hozzálátott fegyverkészletei megsemmisítéséhez, az IRA szakadárjai pokolgépes merényletet követtek el egy belfasti rendőrőrs ellen.
Két álarcos fegyveres keddre virradóra hatalmába kerített egy belfasti autóbuszt, és leszállítván a jármű egyetlen utasát, egy öt kilós robbanószerkezetet helyezett el az utastérben, majd arra kényszerítette a buszvezetőt, hogy a közeli rendőrőrsnél parkolja le a járművet. A sofőr engedelmeskedett az utasításoknak, de elhagyván a járművet riasztotta a rendőrséget. A biztonsági illetékesek azonnal kiürítették a rendőrőrsöt valamint a környékbeli lakóházakat, és megkezdték a pokolgép hatástalanítását, amikor a szerkezet felrobbant. Személyi sérülés nem történt, anyagi károk csak az autóbuszban és a rendőrség épületében keletkeztek.

A belfasti rendőrség szóvivőjének közlése szerint az IRA szakadárjai követhették el a merényletet, akik a hét végén közleményben jelentették be, hogy az ír köztársasági mozgalom leszerelési szándéka ellenére folytatni fogják a fegyveres harcot az ír-szigeti brit uralom ellen. A magát IRA Folytonosságnak nevező csoportosulás az ír köztársasági mozgalom ügye elárulásának bélyegezte meg az IRA fegyver-beszolgáltatását, és közölte, hogy tagjai az egységes Írország megteremtéséig nem teszik le a fegyvert.

 Észak-Írországban az éjjel ismeretlen fegyveresek lelőttek egy protestáns férfit, amint katolikus barátnője házából távozott. A Tyrone grófságbeli Strabane-ban elkövetett gyilkosságot a rendőrség szóvivője leszámolásnak minősítette, és úgy vélte, hogy valamelyik katolikus fegyveres csoport áll a bűncselekmény mögött.