Új testület alakult Amerikában a gyanús bevándorlók kiszűrésére

Bush elnök bejelentette, hogy egy új, különleges megbízatású erőt hoznak létre a külföldi terroristák leleplezésére, vagyis az Egyesült Államokba történő beutazásuk megakadályozására.

George Bush amerikai elnök hétfőn - a honi biztonsági ügyeivel foglalkozó fehér házi iroda vezetőivel folytatott megbeszélésén, az előzetes közléseknek megfelelően - bejelentette egy új, különleges megbízatású erő létrehozását. A külföldi terroristák leleplezésére, vagyis az ilyen személyek az Egyesült Államokba történő beutazása megakadályozására, illetve, ha a beutazás már megtörtént, akkor az illetők elfogására specializálódik a testület.

Az angol elnevezés (Foreign Terrorist Tracking Task Force) alapján FTTTF-ként rövidíthető erő egyebek közt arról is gondoskodni fog a tervek szerint, hogy a bevándorlási illetékesek figyelemmel kísérjék, vajon a diákvízummal az Egyesült Államokba beutazó külföldi fiatalok valóban látogatják-e a megnevezett tanintézetet.

"Üdvözöljük a jogszerű bevándorlókat. Üdvözöljük azokat, akik Amerikába jönnek. Üdvözöljük azt a folyamatot, amely arra bátorítja az embereket, hogy jöjjenek országunkba látogatóba, tanulmányi célból vagy munkavégzés céljából. Akiket nem üdvözlünk, azok az olyan emberek, akik ártani jönnek az amerikai népnek, és ezért nagyon körültekintőek leszünk vízumügyekben, és annak megfigyelésében, miként viselkednek azok az emberek, akik ide jönnek ebbe az országba" - érzékeltette George Bush az amerikai idegenrendészeti szervek jövőbeli eljárásának, magatartásának várható fő új irányát.

Bush a találkozón elégedetten szólt az eddigi terroristaellenes lépésekről, így az afganisztáni célpontok ellen folyó katonai akciókról is. (Az elmúlt napokban az amerikai kommentátorok körében érzékelhetően nőtt a türelmetlenség amiatt, hogy az amerikai fellépés mindeddig semmilyen kézzel fogható eredményt nem produkált.)

Az elnök - anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, és az új fellendülési szakasz kezdetének várható időhatárát megszabta volna - derűlátóan szólt a jelenleg nehézségekkel küzdő amerikai gazdaság kilábalási esélyeiről is.

A lépfeneveszély társadalmi kezelését illetően - amivel kapcsolatban most sok szemrehányás éri a helyzet és a távlatok súlyosságát először lekicsinylő Tommy Thompson egészségügyi minisztert - Bush leszögezte: a kormányzat megérti az emberek aggodalmát, és minden szükséges eszközt - személyzetet, szakértelmet és gyógyászati kapacitást - mozgósít "a bioterrorista cselekmények és fenyegetések ellen". Mint hozzátette, "ha már tévedni kell, akkor a túlzott óvatosság irányába fogunk tévedni".