Fischer szerint a palesztin állam a megoldás

Joschka Fischer német külügyminiszter kijelentette szerdán, hogy álláspontja szerint nem lehetséges az izraeli-palesztin viszály politikai rendezése a palesztin állam létrehozása nélkül.

A politikai rendezés elmaradása, a katonai megoldás erőltetése esetén Izrael könnyen elszigetelődhet a nemzetközi politikai színtéren - figyelmeztetett berlini beszédében. - Ugyanakkor a palesztin államnak világosan el kell ismernie Izrael jogát a létezésre, és meg kell fogadnia, hogy sohasem fogja veszélyeztetni e jogot - szögezte le a beszédben, amely a 46 országban működő, félmillió tagot számláló, kölcsönös segélyezésre létrehozott zsidó szervezet, a B'nai B'rith európai szekciójának Berlinben zajló kongresszusán hangzott el.

Fischer kitért arra az aggodalomra, amely számos németországi és más országbeli zsidó közösséget áthat ezekben a napokban, nevezetesen arra, hogy Izrael magára maradhat, a nemzetközi közösség megfeledkezhet róla a jelenlegi helyzetben, amikor is a világ figyelme a terrorizmus elleni harcra összpontosul a szeptember 11-i, Amerika-ellenes terrortámadások nyomán. Fischer úgy vélekedett, hogy ez az aggodalom alaptalan, Izrael sohasem marad magára.