Négyre emelkedett a palesztin áldozatok száma

Az izraeli hadsereg katonái újabb két palesztint, a Fatah mozgalom két tagját lőtték le a ciszjordániai Náblusz közelében, miután szerda reggel leszámoltak két körözött Hamász-aktivistával.

A palesztin hatóságok kormányzása alatt álló területen, Náblusz közelében lőtték le az izraeli katonák a palesztin biztonsági erők két emberét. Az izraeli hadsereg szerint a palesztinok rálőttek egy izraeli autóra, majd a helyszínről elmenekülni szándékozó férfiakra a katonák tüzet nyitottak. Palesztin források szerint viszont a Fatah két tagja csapdába esett - írja a Reuters.

Izraeli helikopterről indított rakétalövedék végzett szerda reggel egy korábban izraeli személyek meggyilkolásával vádolt Hamász-aktivistával a ciszjordániai Hebron városában, míg Túl-Karmban szintén izraeli golyók végeztek egy másik Hamász-taggal. Az izraeli hadsereg egységei még szerda reggel harckocsik támogatásával behatoltak a palesztin kormányzás alatt álló ciszjordániai Arabeh faluba, és letartóztattak öt, terroristaként körözött palesztin személyt. A hadsereg délutáni nyilatkozata szerint egyikük öngyilkos merénylet elkövetésére készült.

Izrael folytatja a "célzott támadások" elnevezésű, nemzetközileg elítélt hadviselési módot, amely szerint a hírszerzési információk alapján meghatározott terroristákat egyszerűen likvidálják. Ahmed Abder-Rahmán, a palesztin kabinet titkára szerint addig nem lehetséges a tűzszünet, amíg az izraeliek palesztin falvakat támadnak meg. Véleménye szerint ilyen terrorcselekmények után csak magukat vádolhatják az izraeliek egy esetleges palesztin megtorlásért. John Manley kanadai külügyminiszter szerdán izraeli kollégájával, Simon Peresszel való jeruzsálemi találkozója után újságíróknak elmondta, hogy hétfői megbeszélései Bassár el-Aszad szíriai elnökkel nem hoztak eredményt. Véleménye szerint Szíria politikai érdekből nem hajlandó megfékezni a területén tartózkodó palesztin szélsőséges szervezeteket.