Kofi Annan ENSZ-főtitkár a hadműveletek mielőbbi befejezése, ugyanakkor a terrorizmus-ellenes koalíció fenntartása mellett foglalt állást.

Genfben Kofi Annan ENSZ-főtitkár sajtókonferenciáján reményét fejezte ki, hogy hamarosan befejeződnek a hadműveletek Afganisztánban, és az ENSZ el tudja végezni télen humanitárius feladatát az országban. A világszervezet első embere úgy vélekedett: a katonai csapás "csak kis része" a terrorizmus elleni nemzetközi harcnak, és figyelmeztetett arra, hogy ennek a szolidaritásnak nem szabad gyengülnie. "Minél tovább húzódik egy konfliktus, annál valószínűbb, hogy feszültségek keletkeznek a nemzetközi koalíción belül, de ezeket meg kell oldani, mert fontos, hogy az egység fennmaradjon" - mondta. Annan elítélte az afganisztáni humanitárius központok fosztogatását és megszállását, de azokat a légitámadásokat is, amelyek akadályozzák a segélyszállítmányok célba juttatását.

Ami Afganisztán politikai jövőjét illeti, Annan leszögezte: az ENSZ nem kívánja az országot "protektorátusként" kormányozni. Ellenben valószínűnek tartotta, hogy a Biztonsági Tanács hosszú mandátumot ad neki és az ENSZ-titkárságnak, hogy segítse az afgánokat egy széles koalíción alapuló kormány létrehozásában.

Korábban:

Az ENSZ a csapások szüneteltetését kéri