Az amerikaiak szerdán B-52-es nehézbombázókat is bevetettek Afganisztánban. A légicsapások a novemberben kezdődő legfontosabb iszlám ünnep, a ramadan alatt is folytatódnak, ezt az Északi Szövetség külön kérte az USA-tól.

A vietnámi háborúban sokszor bevetett B-52-es nehézbombázókat az Északi Szövetséggel harcoló tálib csapatok ellen használták a front mentén az amerikaiak. Kabultól északra így próbálják segíteni a Szövetség előrenyomulását. Korábban a tálibok közpántját, Kandahárt bombázták az amerikaiak. A tálibok állítják, lakóházak, és egy Vörös Keresztes központ is megsemmisült, de a CNN helyi tudósítója szerint csak három kormányépületet ért kár. A tálib haderő megsemmisítését nehezíti, hogy elrejtik fegyvereiket. Lakóházak környékére, illetve a hegyekbe szállítják a tankokat, hogy a levegőből nehezebb legyen megsemmisíteni azokat.

A tálibok azt állítják, eddig 1500 ember vesztette életét Afganisztánban a bombázások következtében. Az USA ezt nem ismeri el, és a védelmi minisztérium inkább azt emelte ki, hogy közel 1 millió adag élelmiszert is ledobtak Afganisztánban a légierő gépei.

November 17-én kezdődik az iszlám szent hónapja, a ramadan. A legnagyobb muzulmán ünnep idején a hívők nem vehetnek magukhoz sem ételt sem italt napkeltétől napnyugtáig. Több mohamedán ország követelte, hogy a ramadan alatt az USA függessze fel a támadásokat Afganisztánban. Ezzel szemben az Északi Szövetség washingtoni képviselője azt kérte, hogy ne legyenek tekintettel a nyugatiak az ünnepre, és folytassák a csapásokat. Az Északi Szövetség állítja, az elmúlt években a tálibok sem vették figyelembe a ramadánt, a szent hónap alatt épp úgy támadták őket, mint máskor. Bush elnök kijelentette, nem tudnak tekintettel lenni a ramadanra, mert a mostani katonai helyzetben nem adhatnak esélyt a táliboknak, hogy rendezzék soraikat.

Az USA védelmi minisztériumában a bombázások egyik legfontosabb eredményének tartják, hogy sikerült megsemmisíteni a tálibok kommunikációs rendszerét, és ezért képtelenek összehangolt akciókra, sőt, veszteségeiket sem tudják felmérni. Az amerikai hadvezetés azt reméli, hogy ez a helyzet megosztja az afgánokat, és a tálibokhoz eddig hűséges parancsnokok hátat fordítanak korábbi vezetőiknek, miután elvesztették velük a kapcsolatot.

A támadások fokozását jelzi, hogy a közeljövőben várhatóan francia és török csapatok is beavatkoznak az USA oldalán a háborúba. A franciák máris felajánlottak több repülőgépet és hadihajót, a török kormány pedig eleget tesz az amerikai kérésnek, hogy csapatokat vezényeljenek a térségbe.

korábban:

Török és francia csapatok is csatlakoznak a háborúhoz