Izraeli katonák helikopterből rakétákkal lőttek egy autót, melyben állítólag a Hamász palesztin szervezet magas rangú aktivistái voltak. A jármű utasai közül ketten meghaltak.

Izraeli katonák csütörtökön helikopterről rakétákkal rálőttek egy autóra, amely a helyi rádió szerint a Hamász szélsőséges palesztin szervezet magas rangú aktivistáit szállította, a jármű utasai közül ketten meghaltak.

Az izraeliek a Jordán folyó nyugati partján fekvő Túl-Karm közelében csaptak le a járműre. Két helikopterről legalább három rakétát indítottak. Az autó kigyulladt, három utasa közül a rádió szerint kettő meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült - utóbbit őrizetbe vették.

Szerdán hat palesztin fegyveres halt meg izraeli katonák lövései nyomán. Egyikük szintén a Hamász magas rangú tagja volt.

Az izraeli katonai akcióra olyan időpontban került sor, amikor Tony Blair brit kormányfő tárgyalásokat folytat a térségben. Blair Ariel Saron izraeli miniszterelnököt és Jasszer Arafat palesztin vezetőt is megpróbálja sürgetni arra, hogy tegyenek lépéseket a feszültség mielőbbi enyhítésére, továbbá a konfliktus rendezését kilátásba helyező konszenzus kialakítására.

Simon Peresz izraeli külügyminiszter a katonai rádiónak csütörtökön elmondta, hogy újabb béketervet készít elő a palesztinokkal fennálló konfliktus rendezésére. A Munkapárt tervéről van szó, amelyet Peresz egy-két héten belül ismertetni szándékozik Saronnal.

Peresz a hét végén egy konferencián - a spanyolországi Mallorcán - várhatóan találkozik Arafattal, bár nincs szó hivatalos béketárgyalásokról. Saron fenntartásait jelezte a találkozóval kapcsolatban.

Korábban:

Négyre emelkedett a palesztin áldozatok száma