Az első gyorsvizsgálatok azt mutatják, hogy a litván fővárosban működő amerikai követségre is lépfene baktériummal fertőzött küldemény érkezett. Megbetegedést egyelőre nem tapasztaltak Vilniuszban. A héten a világ összes amerikai nagykövetségére érkezett küldeményeket rutinszerű vizsgálatnak vetették alá.

Az Egyesült Államok Litvánia fővárosban működő nagykövetsége lépfene-kórokozót tartalmazó postai küldeményt kapott. Erről egy litván vezető egészségügyi tisztviselő számolt be csütörtökön. Elmondta, hogy 95-98 százalékos valószínűséggel megállapították: a megvizsgált öt napi postai küldemény közül legalább egy lépfene kórokozóval volt fertőzve.

A vilniusi amerikai nagykövetség azt közölte, hogy szerdán lezárta postabontó helyiségét, miután felmerült a gyanú, hogy két leveleszsák halálos betegséget okozó lépfene-baktériumokat tartalmazhat.

A Litván Közegészségügyi Központ mikrobiológiai laboratóriumának főnöke szerint a küldeménycsomagban talált gyanús anyagot egerekbe fecskendezték, amelyek ennek hatására elpusztultak.

A hét folyamán a világon működő összes amerikai nagykövetségre érkezett postai küldeményeket rutinszerű vizsgálatnak vetették alá. Ennek keretében kerültek a litvániai diplomáciai képviseletnek címzett levelek a vilniusi laboratóriumba.